2013-09-11 15:31:54• hírek • Póti Orsolya

Szatmár határok nélkül

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület szeptember 14-én Fábiánházán harmadik alkalommal rendezi meg a magyarországi és határon túli szatmári reformátusok találkozóját - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Végh Balázs Béla, az egyesület vezetőségi tagja.

Tavaly közel háromezren látogattak ki Fábiánházára, az Ecsed Ménes Lovardába a Szatmár határok nélkül elnevezésű rendezvényre, amelyet idén is megrendez a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület szeptember 14-én.

A 2011-ben alakult egyesület célja nem más mint, hogy összehozza a szülőföldjükért felelősséget vállaló, a szatmári régiót önálló földrajzi, történelmi, néprajzi és kulturális egységnek tekintő, együtt gondolkodó személyeket.

Az egyesület 27 alapító tagja elhatározta, hogy a trianoni országhatár által szétszabdalt történelmi Szatmárt újra életre kelti, s megvalósítja benne a emberek szellemi és lelki egyesítését. A tagok szerint a közös nyelv, a közös kultúra, a mindenkor és mindenhol jelenlévő szatmári identitás bátoríthat fel a közös tevékenységekre, hiszen mindannyian közös kulturális értéket képviselünk.

„Mint minden tevékenységünknek, a szombati találkozónak is az a célja, hogy összefogja a reformátusokat a határ mindkét oldaláról a történelmi Szatmárban. Ezáltal szeretnénk a szatmári szellemiséget és lelkiséget ápolni. A rendezvénynek van egyfajta felépítése, amit a továbbiakban is követni szeretnénk: istentiszteletre, állampolgársági eskütételre, majd kulturális programokra és koncertre kerül sor" - mondta el Végh Balázs Béla a Szatmár.ro-nak.

A délután 14 órától kezdődő esemény díszvendégeinek névsorát Csűry István és Fazekas László püspök urak, valamint Kovács Sándor, Nagy Sándor, Bartha Gyula és dr. Gaál Sándor esperesek mellett számos más egyházi és közéleti személyiség is gyarapítja, a sztárvendég pedig a Kormorán együttes lesz.

A közös imát követő állampolgársági eskütételre közel ötvenen jelentkeztek - tudtuk meg Véghtől. Az eskütétel után Bíró Lajos szobrászművész kiállításának megnyitójára és albumának bemutatójára kerül sor. Ezt követően bemutatkozik a szatmári régió öt amatőr együttese is, az Ecsed Singers, a Less Famous, a nagyecsedi mazsorettcsoport, a börvelyi néptáncosok, illetve a fábiánházi táncosok, a Kormorán pedig 19 óra 30 perctől lép színpadra.

A szervezők természetesen nem csak a református felekezetűeket várják nagy szeretettel, hanem mindenkit, aki nemzettudatbeli és hitbeli megerősödésre, szellemi és lelki feltöltődésre vágyik.

A rendezvény helyszínére ingyenes buszjárat indul, melyet bárki igénybe vehet a saját településén történő felszállással. Az utazással és a részletes programnak kapcsolatban látogassanak el a www.reformatusokszatmarert.hu honlapot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: