2013-05-14 18:28:49• hírek • Póti Orsolya

Szatmár feltámadt címmel nyílt fotókiállítás

Május 14-én fotókiállítás nyílt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium előcsarnokában Gönczy Tamás és Szénás Zalán diákok fotóművészeti, rekonstrukciós alkotásaiból. A tárlat összesen negyven, a 70-es években és az utóbbi két hónapban készült dokumentumfényképet foglal magába.

Szénás Zalán, a Református Gimnázium diákja és Gönczy Tamás a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója két hónappal ezelőtt kezdett hozzá ahhoz a projekthez, amelynek célja az volt, hogy lencsevégre kapják azokat a szatmári utcákat és tereket, amelyek az Epopee pe Somes című könyvben is szerepelnek, csak azokon víz alatt.

A diákok az 1970-es árvíz pusztításának több helyszínét is végigjárták, és összesen húsz dokumentumfotóban örökítették meg azt, hogy miként festenek városunk utcái, épületei 43 év elteltével.

A kiállítást Gönczy Tamás nyitotta meg, aki elmondta: a katasztrófáról már többször megemlékeztek, de ez az első alkalom, amikor ilyen fajta kiállítást és rekonstrukciós munkát állítanak ki.

A két fiatal munkája egy időutazásra hív mindenkit, a fényképek felelevenítik a gyötrelmes napokat és segítségükkel betekintést nyerhetünk az akkori időkbe, de láthatjuk azt is, hogy hogyan változott meg a városunk arculata az elmúlt évek során.

A kiállítók munkásságát Butka Gergő városi tanácsos méltatta. Szerinte a kiállítás címe, a Szatmár feltámadt jelképes tartalamt hordoz, azt mutatja hogy lehet bármilyen természeti katasztrófa, lehet bármilyen kedvezőtlen helyzet, bizony közös összefogással túl lehet lépni rajta.

Butka megígérte, hogy a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban leteszik azt a kérést, hogy pár hét után átköltöztessék a tárlatot a hivatal előterébe, azért, hogy minél többen megcsodálhassák a fényképeket.

gonczy szenas from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: