2017-08-29 13:48:55• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár első mallja helyén épít spirituális központot az egyház – ezért nem lett ott parkoló

A város első malljától Coica hazugságán át vezet az út ahhoz a spirituális központhoz, amelyet a Szatmári Római Katolikus Püspökség készül felépíteni Szatmárnémeti központjában, az egykori nyári színház területére.

A beruházó reményei szerint 2018 tavaszán kezdődhet el az építkezés és 2019 második felében át is lehet majd adni azt az épületet, amely egyfajta spirituális központként vallási és világi rendezvényeknek, konferenciáknak, kiállításoknak adhat otthon. Minderről Iuoras Violeta építészmérnök beszélt kedd délben a polgármesteri hivatalban megtartott közvitán. Azon a közvitán, amelyen – a szokásoknak megfelelően – egyetlen civil sem vett részt. De mivel a városrendezési törvény előírja, kedden már a második közvitát tartották meg.

Ezen elhangzott, hogy a Székesegyház mögötti területen, ahol hajdanán még a nyári színház működött, 1200 négyzetméteres épületet húzna fel a területet birtokló püspökség. A beruházás megvalósításához azonban előbb a városi tanácsnak el kell fogadnia a szükséges a területrendezési tervet (PUZ).

Iuoras elmondta, 2008-ban már született egy, az ominózus területet érintő/szabályozó területrendezési terv, amely szerint oda épült volna egy bevásárlóközpont. Az lett volna gyakorlatilag Szatmárnémeti első mallja. Közbeszólt azonban a gazdasági válság, a spanyol beruházó pedig elállt a tervtől. A jelenlegi PUZ sok esetben megfelel a 9 évvel ezelőtt elfogadottnak, mondta Iuoras, ám maga az épület nem lesz éppen olyan nagy és nem is lesz teljes mértékben három szintes. A körülötte lévő területen pedig parkolót és zöldövezetet alakítanak majd ki.

Coica hazugsága, azaz miért nem parkolhattunk az udvarban?

A közmeghallgatáson részt vett Maskulik Csaba városmenedzser, aki az önkormányzat nevében üdvözölte a beruházást, amely „meg fogja változtatni Szatmárnémeti központjának arculatát”.

Maskulik fellebbentette a fátylat a terület közelmúltjának egy másik epizódjáról is: Dorel Coica előző polgármester ugyanis mandátuma négy éve alatt többször is kijelentette, a tulajdonos katolikus egyházzal egyetértésben parkolót alakítanak ki az egykori nyári színház helyén.

„Mindez nem volt más, mint – nem mondhatok mást – az akkori polgármester hazugsága! Tényleg volt ugyan egyfajta elvi megállapodás a két fél között. Az egyháznak azonban volt egy feltétele: legtöbb három évre bocsátotta volna az önkormányzat rendelkezésére a területet. Nekik ugyanis már akkor megvoltak a terveik vele, de tisztán látták, hogy három éven belül nem áll rendelkezésükre a megfelelő anyagi fedezet. Tudom, mert minden tárgyaláson részt vettem”, elevenítette fel az elmúlt évek eseményeit Maskulik.

„Az önkormányzat kapásból elvetette ezt, ők legkevesebb öt évben gondolkodtak. Éppen ezért merem azt mondani, hogy a polgármester hazudott, amikor azt ígérte, rövid időn belül parkolót alakítanak ki, mivel ők első perctől elutasították az egyház három éves feltételét. Amikor pedig a 2015-ös csúf emlékű karácsonyi vásár előtt ígért parkolási lehetőséget Coica, akkor ismételten hazudott, mert akkor már évek óta megszakadtak a tárgyalások az egyház és az önkormányzat között”.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: