2010-06-21 16:11:52• hírek • Szatmár.ro

Szatmár élen jár a decentralizációban

Hétfő kora délután sor került Szatmár Megye Tanácsának sürgősségi ülésére. Az ülés fő témája a megye kórházainak decentralizálása, ezen intézmények átvételének megszavazása és aláírása.

Amint arról korábban már írtunk, megyénkben öt kórházat érint a decentralizálás, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházat, a TBC Kórházat, a nagykárolyi-, tasnádi-, illetve az avasfelsőfalui városi kórházakat. A központosított intézményrendszerrel ellentétben a decentralizált kórházaknak lehetőségük van a hiányok pótlására, a helyi szintre hozott irányítás, a nagyobb beleszólás a nyugati modellek szerint az egészségügy helyzetének javítását okozza. Az intézmények élén ezentúl elméletileg nem politikailag odaültetett, hozzá nemértő vezetők fognak állni, hiszen ez a kórház csődbemenését kockáztatná.

Az elképzelések szerint jó szakemberek vezetésével akár fel is lendíthető az intézmények gazdasága, pályázatok révén új berendezéseket, korszerű gépeket vásárolhatnak, illetve az épületek állagán is javíthatnak. A tanácsülés után sor került a decentralizáció érvénybeléptetésére, amin az érintett kórházak képviselőin kívül Cseke Attila egészségügyi miniszter is jelen volt.

Amint a miniszter elmondta, régóta esedékes volt már ez az intézkedés, hiszen az eddigi rendszer nem volt alkalmas arra, hogy hatékonyan tudja működtetni az ország 435 intézményét. Egy központilag irányított rendszernek legnagyobb hátulütője, hogy nem láthatja át a helyi igényeket, illetve nem tudja kellően pótolni a hiányokat. Örömét fejezte ki az iránt Cseke, hogy megyénk első az országban, ahol az összes egészségügyi intézmény átkerült az önkormányzathoz. Elmondta, a kormánynak ez az első lépése a sokat emlegetett decentralizálási intézkedéseiből, azonban más területen is megszüntetik majd a központosított irányítást.

Bár az utóbbi időben sor került egy intézkedésre, amelynek folytán a kórházak adminisztrálásával foglalkozók közül eltávolítottak 577 személyt, ez azonban nem oldja meg az egészségügy problémáját, mondta a miniszter. Az új rendszer megoldás lehet a gondokra.
Az intézményeket irányító új igazgatói tanácsba öt személyből hármat az önkormányzat küld majd, így a közösség érdekeit szem előtt tartva tudnak döntéseket hozni ennek működésében. Cseke szerint húsz éve nem volt hasonló kaliberű lépése a román egészségügynek.


Megszavazták a decentralizálást
Megszavazták a decentralizálást a megye vezetői


A kórházak ezentúl szolgáltatói szerződéseket is köthetnek orvosokkal, nem csak munkaszerződéses gyógyítókat alkalmazhatnak. Az orvoshiánynak és a hatékonyabb rendszernek első lépései ezek.
A jelenlegi kórházigazgatók, menedzserek egy része minden bizonnyal elveszti majd tisztségét, hiszen a hatékonyabb menedzsmentért olyan emberekre lesz szükség, akik hozzáértően tudják irányítani és kivezetni a deficitből az intézményeket.

A március 31-éig felgyülemlett határidőn túli tartozásokat a minisztérium az egészségügyi biztosító pénztáron keresztül az első költségvetési kiegészítéskor kifizeti, így az önkormányzatok „tisztán" kapják meg ezeket az intézményeket - fogalmazott a miniszter.
Az egészségügyi minisztérium fontosnak találja továbbá a kórházak költségvetésének jobb kidolgozását. Az egészségügyi intézmények személyzetének költsége 2011 január. elsejétől nem haladhatja meg az intézmény költségvetésének 70%-át, ami jelenleg országos szintén jócskán efelett van.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: