2015-09-11 23:44:50• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár az ország legkevésbé szennyezett megyéi között

A kormány becslései szerint nyolc és fél milliárd euróra lenne szükség ahhoz, hogy rehabilitálni lehessen az országban található szennyezett területeket. A nemrégiben elfogadott stratégia szerint ezt legkésőbb 2050-ig meg kell oldani. Szerencsére Szatmár megye vajmi kevéssé érintett az ügyben.

Nemrégiben fogadta el a kormány a szennyezett területek kezelésére vonatkozó országos stratégiát és tervet, amely az Európai Uniós normáknak megfelelően rendelkezik a károsult környezeti elemek felméréséről és rehabilitálásáról. A stratégia szerint 2020-ig rehabilitálni kell a legsúlyosabban szennyezett területeket, majd 2050-ig valamennyi károsult területet. Mindez 8,5 milliárd euróba kerül Romániának, amit úgy saját, mint uniós forrásokból teremtenének elő, valamint a „szennyező fizet" elv alapján hajtanának be.

Amint azt megkeresésünkre Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, minden évben készíteniük kell egy beszámolót a megye szennyezettségi állapotáról. Ezeket összegezve a kormány által elfogadott dokumentum szerint Romániában jelenleg 210 szennyezett és 1183 potenciálisan szennyezett területet tart számon. Ezek száma alapján Giurgiu (222 potenciálisan szennyezett terület), Arges (111), Máramaros (109) valamint Hunyad és Krassó-Szörény megyék a legszennyezettebbek.

A másik végletet szerencsénkre Szatmár, Iasi és Tulcea képezi. „Ebben a jelentésben leginkább a talaj és a talajvíz szennyezettségéről van szó. Nálunk azonban nem nagyon vannak nehézipari létesítmények. Szatmár megyében a legnagyobb gondot az autók által kibocsátott káros anyagok okozzák", magyarázta Békéssy.

Az országos stratégia szerint is az első számú szennyezési faktor a bányaipar, a vegyipar, a gyógyszeripar, az olajipar, a fém- és fafeldolgozó ipar továbbá a gyomirtó szerek raktárai, a nem megfelelő és illegális szeméttárolók. Komoly gondot okoz az is, hogy nagyon sok olyan ipari telep van, amely elhagyatottan áll a rendszerváltás óta, bizonytalan tulajdonjogi viszonyok közepette.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: