2011-01-06 18:23:10• hírek • Szatmár.ro

Szatmár a harminchetedik

Jócskán le van maradva a tájegység a mezőgazdasági összeírással - a 42 megyéből a 37-ik helyen állunk.

Decemberben indult, január végén ér véget a mezőgazdasági összeírás, amelynek fontossága abban rejlik, hogy a közölt adatok helyessége alapján utalja majd ki a jövőben az EU a Romániának szánt mezőgazdasági támogatásokat. Márpedig igen nagy a veszélye annak, hogy az ország komoly pénzektől fog elesni. Az egyik oka a támogatásmegvonásnak az lehet, ha Románia nem teljesíti 98 százalékban az összeírást - ez a minimális határérték.

Van még egy érték, ezt azonban csak az EU-s ellenőrök ismerik: hogy a közölt adatok hibaszázaléka maximálisan mennyi lehet, az csak az adatfelvétel befejezése után fog kiderülni. Az összeíróbiztosok vállán  így nagyon komoly felelősség van. Szatmár megyében eddig 67 százalékban valósult meg a mezőgazdasági összeírás.

Az adatgyűjtést jelentősen hátráltatja az, hogy a roma családok többsége nem rendelkezik a minimális, 15 áras földterülettel - ezeket a kérdőíveket nem kell kitölteniük a biztosoknak. Az is probléma, hogy sok településről több száz lakos tartózkodik külföldön - esetükben a rokonok, vagy a házfelügyelettel megbízottak is aláírhatják a kitöltött ívet. A mezőgazdasági összeírási kérdőív nem kevesebb, mint 150 kérdést tartalmaz. Románia az EU-tól 4 000 000 eurót kapott az akció lebonyolítására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: