2010-10-01 17:36:25• hírek • Szatmár.ro

Szarvasmarha-támogatásról

Pénteken az APIA-nál beszámoltak az október elsejétől igényelhető egyedenkénti tehénszubvencióról.

Pintea Viorel, megyei igazgató és Bente Viorel, a megyei APIA támogatásigénylési osztályvezetője elmesélték az idei szarvasmarhatámogatás igénylésével kapcsolatos részleteket, sajtótájékoztató keretében.

A szóban forgó pénzt magángazdák, mezőgazdasági vállalatok, illetve jogi státussal rendelkező gazdálkodók igényelhetik október 31-éig. Ami problémát jelenthet, az az, hogy kizárólag a megyei székházban lehet a kérvényeket benyújtani (a Batizi úton). Amennyiben valaki biztosan kérni szeretné a szubvenciót, a szakemberek javaslata az, hogy ne halassza azt az utolsó napokra. Igénylést nyújthatnak be azok, akik 2008, 2009, vagy 2010 január 31-én háromnál több, félévesnél idősebb szarvasmarhával rendelkeztek.

Teljesen megváltozik mostantól az ügynökség és a mezőgazdasági termelők közötti viszony: az APIA munkatársai ezentúl nem fognak segíteni a kérvények kitöltésében és a különféle fénymásolatok elkészítésében. Ezt az eddigi keserű tapasztalatok miatt vezetik be, ugyanis több olyan idős gazda akad, aki azt követően perelte be az intézményt, hogy nem kapott támogatást, miután egy APIA-hivatalnokot kért meg, töltse ki az igénylést.

- Ezentúl csak az előírásszerű feladatokat fogjuk elvégezni: vagyis átvesszük a gazdálkodótól a szükséges iratokat tartalmazó dossziét, elvégezzük a szükséges ellenőrzéseket, és elindítjuk a kifizetési procedúrát. Az EU-s országok közül egyedül Románia az, ahol a hivatalnokok közvetlen kapcsolatban állnak a gazdákkal, aminek - a felsorolt példák is mutatják - megvannak a hátulütői.

A mostani támogatással kapcsolatban újdonságnak számít, hogy azokra a jószágokra is saját felelősségre tett nyilatkozatot kell tenni, amelyek után nem kap támogatást a termelő.


Sajtótájékoztatót tartottak az APIA-nál.
Sajtótájékoztatót tartottak az APIA-nál


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: