2010-11-17 08:52:36• hírek • Szatmár.ro

Szárnyaskrémleves és a tenger gyümölcsei

A Szatmár.ro olvasói megszokhatták, hogy a „Mit főzzünk ma?" rovatban ezidáig rendszeresen változatos ételféleségek receptjeivel rukkoltunk elő, annak érdekében, hogy a háziasszonyoknak segítséget nyújtsunk a napi menü összeállításában.

A november elsejétől elindult „Főzzünk ma egészségesen!" rovatunk célja, hogy egy hónapon keresztül az egészséges táplálkozás és étrend fortélyait is megismertessük olvasóinkkal. A PrimaGym aerobic, cycling & fitness center FIT-NO FAT csapatának közreműködésével olyan recepteket közlünk, melyek az egészséges étkezéshez szükséges menüt tartalmaznak. Ezáltal kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé tehetjük mindennapi táplálkozásunkat.

A receptek által gyakorlatba ültethetjük, hogyan lehet például tejföl helyett tejszínt-, zsír helyett pedig olajat használni. A receptek tehát nem fogyókúrás étrendet tartalmaznak, hanem arra próbálnak ösztönözni, hogy minél egészség-centrikusabban főzzünk és étkezzünk.

Szárnyaskrémleves

Hozzávalók:

kisebb pulykanyak,  2 darab csontos, húsos csirkemell, 1 szál sárgarépa,1 szál fehérrépa,1 nagyobb darab póréhagyma,1 fej vöröshagyma, fél cikk zellergumó,  babérlevél, szegfűszeg, fehér bors,2 dl tejszín,  2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 tojássárgája.

Elkészítés:

A húsokat folyó vízben mossuk  le, majd bőséges mennyiségű (kb. 2-2,5 liter) sós vízben tegyük fel főni, és erős lángon forraljuk fel. Ezután állítsuk takarékra a lángot, és kisebb lángon főzzük tovább. Főzzük legalább másfél-két órán át, amíg a leves legalább a felére elforr. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a sárgarépát, fehérrépát, a zellert, és vágjuk  fel csíkokra.
A vöröshagymába tűzdeljünk  szegfűszeget (legalább 10 darabot), majd tegyünk bele a levesbe. Adjunk  hozzá a feldarabolt zöldségeket, és dobjunk  mellé 2 darab babérlevelet is. Főzzük további másfél-két órán át, amíg minden hozzávaló megpuhul. A megfőtt húsokat vegyük  ki a levesből, a melleket csontozzuk  ki, szeleteljük fel. A levest szűrjük át.
A póréhagymát karikázzuk fel, és egy evőkanál vajon pároljuk át. Hintsük  meg liszttel, és pirítsuk világos színűre, majd kisebb adagokban csurgassuk  hozzá kb. félliternyi húsleveslét. Öntsük vissza a leveshez, és kezdjük el gyengén forralni. Adjuk hozzá a húsdarabkákat is. A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel, és habarjuk  be vele a levest. Ízesíthetjük  csipetnyi citromlével.

Rizottó a tenger gyümölcseivel

Hozzávalók (4 személyre):

250 g rizottórizs (kerek szemű, enyhén ragadós fajta) 200 g tenger gyümölcsei (polip, rák, kagyló vegyesen, mélyhűtve), kb 1 liter halalaplé (halfilézés után megmaradt darabokból, halfejből, csontokból leveszöldség és só felhasználásával készült lé - fagyasztható), reszelt parmezánsajt

Elkészítés:

A  rizset (vigyázzunk, hogy rizottónak való legyen) 2 evőkanál, lehetőleg olívaolajon előpirítjuk, majd, folyamatos keverés mellett, mindig egy merítőkanálnyi alaplevet adunk hozzá és tovább főzzük. Amikor a rizs beszívta az alaplevet, újabb merítőkanál lével töltjük fel, és így tovább, amíg a rizs meg nem puhult (kb. negyed óra alatt puhul meg). Időközben a tenger gyümölcseit sós, fűszeres (bors, babérlevél, bazsalikom, oregano, só) puhára főzzük nagy lángon (kb. 5-10 perc, ha tovább főzzük kemény lesz ), majd leszűrjük. A leszűrt tenger gyümölcseit a megfőtt rizottóval összekeverjük, kicsit összemelegítjük. Tálaláskor reszelt parmezán sajttal megszórjuk a tetejét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: