2012-09-07 15:31:52• hírek • Póti Orsolya

Szardíniai világkupára készül a szatmári kajakos

Szardíniai világkupán képviselné Szatmárnémetit a Nomad Kayak Klub tagja, Molnár Rajmond Milán, aki nemrégiben II. helyezést ért el az V. Balaton Maratonon. Ennek apropóján beszélgettünk a világkupára készülő kajakossal.

- Az utóbbi években számos kajak-kenu versenyen vettél részt. Mi bátorított arra, hogy benevezz a Szardíniában megrendezésre kerülő Ohana Mana Cupra?

- Mint már arról korábban beszámoltam, augusztus 24-26. között sor került a Balaton Maraton Nyílt vízi Magyar Bajnokságra, amelyen II. helyezést értem el a 25 méteres versenykajak kategóriában. A magyarországi verseny szervezőinek egyik célkitűzése, hogy magyar, illetve erdélyi kajakosokat juttasson a nyílt vizes világversenyekre és népszerűsítve a nyílt vizes evezést, így lehetőségem nyílt arra, hogy benevezhessek a szardíniai Ohana Mana Cupra.

- Mesélj kicsit nekünk erről a versenyről. Miért éri meg részt venni ezen?

- Az Ohana Mana Cup egy nyílt vizes erőpróba Szardínia szigetén. A 2012-es verseny már az Oceanpaddler World series része egy ICF Ocean Racing World Cup, tehát az elmúlt évek alatt az esemény egy igazi világkupa versennyé nőtte ki magát. Idén 38 km-re emelkedett a hosszútávú verseny, melyet végig hátszélben kell majd teljesíteni, ezért a rajt és cél külön helyszínen lesz. Felkészületlenül, persze nem érdemes nekivágni 38 km-nek, de minden bizonnyal egy felejthetetlen kaland és kihagyhatatlan lehetőség.

- Mennyi a versenyen való részvételi díj?

- A benevezési díj 150.000 forint, mely nem tartalmazza az étkezés költségeit, a kompon a szoba költségeit, illetve a hajó bérlést. Ezt az összeget egyesületünk nem tudja teljes egészében fedezni, ezért ezúton is támogatók segítségét kérem. Mindenki, aki támogatni szeretne érdeklődjön a Nomad Kayak Klubnál, vagy keressen fel személyesen a 0742303573-as telefonszámon. Természetesen a szponzoraink neve, logója szerepelni fog a kajakon, amivel versenyzek.

- Az utóbbi években számos kajak-kenu versenyen képviselted városunkat. Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz eddig?

- Fiatal korom óta nagy szenvedélyem a kajakozás, ezért 2002-ig szinte minden évben beneveztem az országos kupákra és mindig 1-2 éremmel tértem haza. Azután teljes négy évre abbahagytam ezt a sportot, mert úgy éreztem, ahhoz, hogy világszintű versenyeken részt vegyek nagyot kellene fejlődni, és erre nem láttam lehetőséget. Az évek elteltével úgy éreztem mégis meg lehet csinálni, ezért 2008-től újra edzeni kezdtem a Szamoson, azzal a reménnyel, hogy újra az élvonalba kerülök. És sikerül is, hiszen 2009-ben országos harmadik helyet „lapátoltam össze" párosba, 2010-ben pedig egy országos felnőtt kupán második helyezést értem el. Erre az eredményre nagyon büszke vagyok, mert bebizonyítottam magamnak, hogy rendszeren kívül edzve sikerült olyanokkal fölénybe kerülni, akik központilag edzenek. Természetesen nem felejtem a legelső díjazást sem: 1996-ban, junior kategóriában lettem ezüstérmes.

- Mikor kerül sor a szardíniai világkupára? Mennyi időd van még a felkészülésre?

- A fő versenyszám szombaton, szeptember 29-én kerül megrendezésre, de vasárnap is indulhatunk egy 12 km-es rövidtávú versenyen. A hétvégi versenyek előtt a résztvevőknek három teljes napjuk lesz alkalmazkodni és megismerni a terepet, valamint felkészülő edzéseken evezni a tervezett pályán. A kupáig közel három hét van még, addig a Szamoson, illetve a szomszédos megyék tavain folytatom az edzést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: