2011-11-30 09:57:30• hírek • MTI

Szárazság veszélyezteti a jövő évi búzatermést

A jövő évben minden bizonnyal nem lesz olyan jó búzatermése Romániának, mint az idén a szárazság miatt - jelentette ki Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár.

Az államtitkár az MTI-nek kedden elmondta, hogy a szárazság, amely néhány hónapja tart, teljes mértékben tönkretette a repcetermést. Az államtitkár szerint a jövő évi búzatermés is megsínyli majd a csapadék hiányát, így már most elmondható, hogy az idei, hétmillió tonnát meghaladó búzatermés után Románia sokkal gyengébb termésre számíthat 2012-ben.
Az államtitkár szerint helyenként ugyan voltak kisebb esőzések, de az ország egész területét sújtja a nyár óta beállt aszály. Az idei ősz az elmúlt néhány évtized legszárazabb időszakának számít.

Az agrárium egy másik nagy kihívása jelenleg a termőföldek külföldi tulajdonba kerülése. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 709 ezer hektár, vagyis a megművelésre alkalmas terület 8,5 százaléka van külföldi tulajdonban, miután az elmúlt években megnőtt a külföldi vállalkozások érdeklődése a román szántóföldek iránt.
A külföldi földvásárlók legnagyobb részét, 24,29 százalékát az olaszok teszik ki. A külföldi tulajdonú területek 15,48 százaléka német, 9,98 százaléka arab, 8,17 százaléka magyar kézen van.

Az ideinél jóval gyengébb lehet jövőre a búzatermés


Tánczos Barna szerint Romániának az EU-csatlakozás előtt kellett volna kiharcolnia a földmoratóriumot, ahogy Magyarország is tette. Ezt a lehetőséget azonban Bukarest elszalasztotta, így most nagyon nehéz kivédeni a felvásárlási hullámot. Rámutatott: a külföldiek egy része ingatlanbefektetés céljából vásárol mezőgazdasági területeket.  
Az MTI kérdésére elmondta, hogy Székelyföldön kevésbé jellemző a termőföldek külföldi tulajdonba kerülése, hiszen ott a birtokok felaprózottak, és ez a hátrány ebben az esetben előnyt jelent, ugyanis a külföldi befektetők főleg intenzív mezőgazdaságra alkalmas területeket keresnek.

Az államtitkár szerint Romániában a szántóföldek hektáronkénti ára 1000-1500 euró és 3-5 ezer euró között mozog annak függvényében, hogy milyen minőségű, mennyire tagosított termőföldről van szó, de az is számít, hogy telekkönyvezve van-e a terület. Romániának főleg a déli részén ugyanis a telekkönyvi viszonyok meglehetősen kuszák, így azok a szántóföldek, amelyek telekkönyvezve vannak, nagyobb értékkel bírnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: