2008-12-10 15:23:56• hírek • Szatmár.ro

Szaporodó öngyilkossági kísérletek

Általános jelenség, hogy az ünnepek közeledtével megszaporodik az öngyilkossági kísérletek száma, ami azt jelenti, hogy napi két-három ilyen esetet regisztrálnak a szatmárnémeti mentőszolgálatnál.

Pataki Ferenc, a mentőszolgálat igazgatója a Szatmár.ro-nak elmondta, nem készül statisztika az öngyilkossági kísérletek számáról, azonban egyértelműen egyre többen akarnak önként véget vetni az életüknek. Az ünnepek valóban felerősítik a szándékot azokban, akik arra készülnek, hogy önkezükkel vessenek véget életüknek. Az ünnep a családról, az összetartozásról szól, és akik ebből kiszorultak, még elkeseredettebbek lesznek. A magányosság, az elkeseredés, a depresszív hangulat erősödik azokban, akik magukra maradtak - mondják a pszichológusok is.

Az ok azonban minden esetben más és más, a módszer is változó, nagyon sok eseteben az alkohol „adja meg a végső lökést".

A mentősök tapasztalata, hogy aki „komolyan gondolja", hogy öngyilkos lesz, általában felakasztja magát, aki kevésbé, az gyógyszerrel, méreggel próbálkozik. Az öngyilkossági kísérletek gyakorisága nem hozható összefüggésbe sem a korosztályokkal, sem a lakhellyel. Az sem egyértelmű, hogy a féfiak vagy inkább a nők hajlamosak rá - magyarázta Pataki.

Pataki igazgató kérésünkre elmondta, elképzelhető, hogy a gazdasági válság súlyosbítja a helyzetet, mivel sokan emiatt anyagi gondokkal küszködnek. Emlékezzünk csak vissza arra a néhány nappal ezelőtti esetre, amikor egy anyát és fiát szállították kórházba a mentősök, akik fagyálló folyadékot ittak, majd felvágták az ereiket és mindezt a gazdasági válság okozta anyagi nehézségek miatt tették.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: