2010-02-01 12:29:26• hírek • Gozner Gertrud

Szaporodnak a H1N1-esetek

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Újabb két sertésinfluenzás esetet regisztráltak a megyében - derül ki a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményéből. Egy család két tagjáról, apa és hatéves kislányáról van szó, akik szerencsére a H1N1-fertőzés egyik gyengébb formáját kapták el.

A közegészségügyi hivatal vezetősége szerint a múlt hét végén érkezett meg a bukaresti intézetből az eredmény, miszerint a férfi és a gyermek a sertésinfluenza vírusával fertőződött meg.

A hivatal kimutatásai alapján a férfi január 24-én jelentkezett a Megyei Kórház Fertőző Osztályán megfázásra utaló tünetekkel, úgy mint orrfolyás, izomfájdalmak, hidegrázás. Az orvosok diagnózisa szerint a férfi tüdőgyulladásban szenved, és egyben sertésinfluenza-gyanús. Azonnal be is utalták a kórházba, és egy elkülönített kórtermet hoztak létre a számára.

Másnap mintát vettek a betegtől, amit analízisre a bukaresti Cantacuzino Intézetbe küldtek. Az eredmény megérkezéséig a beteget az új influenza elleni kezelést kapott, az állapota pedig fokozatosan javult, míg végül pénteken el is hagyta a kórházat. A H1N1 típusú vírust jelenlétét a férfi hatéves kislányában is kimutatták, azonban a gyermek hamar átesett a betegségen, nem volt szükség a kórházi kezelésre.

A férfi feleségét szintén megvizsgálták, azonban nála semmiféle tünetet nem észleltek. A közegészségügy értesítette az illetékes családorvost, hogy figyelje ha a család környezetében valakinél jelentkeznek a tünetek, illetve elrendelte a kislány óvodájának a fertőtlenítését is.

Legutóbb egy héttel ezelőtt jelentettek egy megbetegedést, a páciens, egy középkorú férfi kérte az áthelyezését egy kolozsvári kórházba, ahonnan időközben gyógyultan már haza is tért. Korábban pedig egy Ukrajnából hazatért nőről, és egy Halmi kamionsofőrről derült ki, hogy elkapták a vírust.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: