2009-12-22 19:01:53• hírek • Parajdi Andrea

Ultrahangos képalkotás a modern orvoslásban

A napjainkban használatos korszerű orvoslásnak egyik fő alapeszköze az ultrahangos vagy echográfiás diagnosztika.  A West Medica Klinika szakorvosai is számos betegség felismeréséhez modern ultrahangos készülékeket használnak, amelyek fájdalommentes vizsgálatot biztosítanak és sugárterhelést sem jelentenek az emberi szervezetre nézve.

Az ultrahangos diagnosztika az orvoslásban a '70-es évek végén kezdett elterjedni, azóta a műszerek forradalmi változáson mentek át, és az echográfiás vizsgálatokat ma már az orvoslás minden területén nagyon hatékonyan használják. Előnye, hogy a vizsgálat reprodukálható, vagyis szükség szerint akár időszakosan többször is elvégeztethető, anélkül hogy a szervezetre ez bármilyen sugárterhelést mérne. Mindemellett azt is az ultrahangos műszerek pozitívumai közé sorolhatjuk, hogy a magneto-rezonanciás, vagy a CT készülék áránál jóval olcsóbban beszerezhetők, ezáltal pedig az ezen végzett vizsgálatok árai is kedvezőbbek, így az ilyenfajta diagnózis lehetősége szélesebb körök számára válik elérhetővé. Ezek a készülékek tökéletesen alkalmasak arra, hogy felmérjék szükség van-e további bonyolultabb, kiegészítő vizsgálatok elvégeztetésére.



A West Medica Klinikában két olyan ultrahangos készülék is megtalálható, amelyek a mai modern technika színvonalán állnak. Az egyik egy színes Doppler ultrahangos műszer, amelynek nagy előnye, hogy nem csupán a szervek anatómiai felépítését, hanem azok méret- és alakváltozását, az esetleg bennük keletkezett jóindulatú cisztákat vagy a jó és rosszindulatú daganatokat egyaránt már a kezdeti fázisban megmutatja. A hasi ultrahang például kiválóan alkalmas a máj, a lép, a vese, a mellékvese és a hasnyálmirigy vizsgálatára.

Emellett vannak speciális szakmai területek, ahol ugyancsak eredményesen hasznosítható az ultrahangos technika. A nőgyógyászati vizsgálatok során például a petefészek és a méh ultrahangos diagnosztikája is elterjed, sőt 35 éves kor alatti hölgyek mell-vizsgálatát is a mammográfia helyett inkább ultrahangos készülékkel javasolják, mivel a mammográfiás lelet a mell sűrűbb struktúrája miatt nehezebben értékelhető. Fontos tudni, hogy a mell ultrahang vizsgálat önmagában véve nem elegendő ahhoz, hogy a mellben tapintható elváltozásról pontos diagnosztikát lehessen felállítani, de annak egy fontos szelete.



Ultrahangos technikával a szív-, és érrendszeri betegségek diagnosztikája is vérzéses szövődmények nélkül könnyedén elvégezhető, kezdve a billentyűzavaroktól, a szív összehúzódásaitól, a szívizom vastagságától, a billentyűk állapotától egészen a különböző szívzörejekig minden vizsgálható.

Ezt a műszert továbbá a neurológiában is használják, ugyanis a készülékkel nagyon jól lehet követni az agyat ellátó főerek szűkületét.  Az ortopédiában is sikeresen alkalmazzák az ízületek ultrahangos vizsgálatára és a csecsemők csípőficamszűrésére, ugyanis ezzel az új, ultrahangos technikán alapuló korszerű felszereléssel már a két hónapos kisbabákat is meg lehet vizsgálni. Az elváltozások korai felfedezésének köszönhetően a gyógyulási idő a korábbi 6-10 hónap helyett lényegesen lecsökken, ugyanakkor a műszer előnye, hogy sugárterhelés nélkül dolgozik.

A West Medica Klinikán megtalálható egy másik ultrahangos készülék is, amely három dimenziós képet ad a különböző szervekről. Ennek a típusú vizsgálatnak abban keresendő a fontossága, hogy nem csak az illető elváltozás szélességéről és hosszúságáról ad virtuális képet, hanem annak mélységét is kiválóan meg lehet ítélni. Ugyancsak a három dimenziós ultrahangos technikának köszönhető, hogy a várandós kismamák a terhesség ideje alatt már megismerhetik a babájuk vonásait.



Ultrahangos diagnosztikát mindezek mellett perifériás érvizsgálatok esetében is használnak, amelynek során a vérerek állapotáról, azok átjárhatóságáról, az azokban áramló vér sebességéről kaphatnak információt, sőt pontosan meg tudják azt is állapítani, hogy a szűkület mellett az ér hány százaléka átjárható még. Az ultrahangvizsgálat ebben az esetben teljes értékű szűrő eljárásnak számít, amely anélkül teszi lehetővé a diagnózis felállítását, hogy a beteget felesleges ártalomnak kellene kitenni. A vizsgálat nagy előnye, hogy megállapítható fennáll-e műtéti javallat az illető kórkép tekintetében, és ha igen csupán ebben az esetben kell valamelyik város sebészeti központját felkeresnie a betegnek. Ezeket a vizsgálatokat a szakorvosok főként a nagy-dohányosoknak ajánlják.

Ultrahangos vizsgálattal továbbá a vénák betegségét, a visszérbetegséget is lehet elemezni, amely a kezdeti stádiumban egyelőre csak esztétikailag okoz kellemetlenséget, később azonban komoly szövődményei is lehetnek. Ez az ultrahangos készülék lehetővé teszi a vénák tágulatainak vizsgálatát, így idejében felmérhető a visszér kialakulásának esélye és annak kezdeti szövődményei.

Az ultrahangos vizsgálatok előnyeit a West Medica Klinikának köszönhetően Szatmár megyében is már számos beteg megtapasztalhatta. A klinika Szatmárnémetiben a Károlyi út 3 szám alatt található. Bejelentkezni a 0261-769725-ös, a 0261769788-as, illetve a 0361-409222-es telefonszámokon lehet. Ha a klinikával kapcsolatban kérdése van írhat a caritasmedicasm@gmail.com e-mail címre, vagy tájékozódhat a www.westmedica.ro honlapon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: