2010-08-23 09:53:53• hírek • Szatmár.ro

Szaniszló: NDF-siker

Délelőtt úgy tűnt, a szaniszlói előrehozott helyhatósági választások - amelyen új tanácsra voksolhattak a polgárok - nem igazán mozgatják meg a voksolási joggal rendelkezőket, végül este kilencig mégis az urnák elé járult a választásra jogosultak fele.

14 óráig mindössze 700 voksot számoltak össze községi szinten, ami - 3107 választó lévén a listán - nem kecsegtetett nagyarányú részvétellel. Három órával később is csak körülbelül 800 polgár pecsételt. Kocsis Barna István, az RMDSZ listavezetője, volt alpolgármester úgy látta ekkor, a távolmaradás akár előnyös is lehet az érdekvédelmi szervezet számára ugyanis a tapasztalat azt mutatja, a magyarok mindig többen mennek el választani, mint a románság.
Urnazárás előtt két órával - vagyis 19 órakor - már igencsak megugrott a részvételi arány, viszont még mindig alacsonynak mondható volt: ekkor mintegy ezren szavaztak. Kocsis úgy vélte, 1400-nál többen nem fognak 21 óráig megjelenni. A szavazóházakat az esti templomi istentisztelet és mise, valamint a futballmeccs előtt és után keresték fel többen, a végén 1600 polgár élt választójogával.

A vasárnapi választásokon az RMDSZ, az NDF, a PSD, a PNL, a PDL, UNPR (Románia Fejlődéséért Nemzeti Összefogás) állítottak listát és függetlenként indult Mates Claudia, Sabau Stefan, Kóczé Dániel, Bereczki Zoltán. A nagy harc a kampány során az RMDSZ és az NDF között zajlott, mivel a két csoportosulásnak ezúttal sem sikerült megegyeznie a közös listáról. Kocsis Barna István szerint az egyértelmű tét az volt, hogy lesz-e ismét alpolgármestere a szaniszlói magyarságnak - függetlenül attól, hogy ez az RMDSZ vagy az NDF soraiból kerül majd ki. Mostantól minden attól függ, milyen tárgyalásokat folytatnak egymással a kialakult frakciók.

Az RMDSZ várakozáson alul szerepelt - derült ki az adatok összesítése után. Az NDF 5 döntéshozóval megnyerte a választásokat, az érdekvédelmi szervezetnek egyetlen tanácsosa lett.

Az új Szaniszlói Helyi Tanács összetétele: Kardosi Zoltán, Kovács József, Krémer Lajos, Maurer Sándor, Gnándt István (NDF), Kocsi Barna István (RMDSZ), Saitos Maria , Stan Vasile (PNL, Rosca Razvan Ionut, Purcel Valentin(PSD), Toca Liviu (PD-L), Mates Constantin (UNPR), Kóczé Dániel (független).
Szaniszlón azt követően oszlott fel a helyi tanács, hogy tavaly tavasszal a prefektúra az ülések elmaradása miatt közigazgatási eljárást kezdeményezett a testület ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: