2009-07-01 12:45:53• hírek • Végh Sándor/MTI

Száműzött orosz kaszinók

Utolsó tétjeiket is megtették, utolsó kártyalapjaikat is eldobták a játékosok, majd kihunytak a fények kedd éjfélkor Moszkva és a többi orosz nagyváros kaszinóiban: a kormányzat az ország négy távoli sarkába száműzte a szerencsejáték-barlangokat.

A moszkvai sajtó vezető hírként tálalta, hogy életbe lépett a parlament által 2006-ban elfogadott - Vlagyimir Putyin akkori elnök, jelenlegi miniszterelnök által kezdeményezett - törvény, amely csupán az ország négy "különleges övezetében" engedélyezi a hazárdjátékokat. Az Oroszországi Föderáció történetében először szűnt meg egy csapásra egy egész iparág, legalábbis elvben.

Az egykori Szovjetunió balti köztársaságaiban már a szovjet időkben is működtek zugkaszinók, de Oroszországban csak a szövetségi állam 1991-es felbomlása után terjedtek el, akkor viszont rohamos léptekkel a kaszinók, játéktermek és félkarú rablók. Mára becslések országszerte félmillió embert foglalkoztató, évente 70 milliárd rubeles (több mint 6,6 miliárd lejes) adóbevételt szolgáltató ágazattá nőtte ki magát a játékipar.


Oroszországban egymást érték a kissebb-nagyobb kaszinók
Oroszországban egymást érték a kissebb-nagyobb kaszinók


A hatósági igyekezetet jelzi, hogy a törvény betartását a rendőrség ellenőrzi, a lakosság pedig zöldszámon jelentheti be a jogszabály megsértőit; a zugkaszinók üzemeltetőire több éves börtönbüntetést is kiszabhatnak.
A "jellempusztító" játékszenvedély orosz rabjainak - híres elődjük Fjodor Dosztojevszkij író - ezentúl sok ezer kilométert kell utazniuk, ha kaszinóba akarnak menni: a Balti-tenger menti Kalinyingrádi területre, vagy a Távol-Keletre, a kínai és észak-koreai határ közelében fekvő Tengermellékre, esetleg a dél-szibériai Altaji Köztársaságba, vagy az Azovi-tenger mentén fekvő Rosztov és Krasznodar régiókba.

Feltéve persze, hogy lesz hol játszaniuk. Az "orosz Las Vegasok" ugyanis csak papíron léteznek, a tetemes befektetést igénylő játéktermek még nem épültek ki. A bezáratott kaszinók és játéktermek most vagy működési ágat váltanak, esetleg ügyeskednek - sportszervezetnek minősülő pókerklubokká alakulnak át -, vagy az árnyékgazdaságba húzódnak vissza.
A Komszomolszkaja Pravda című lapban megszólaltatott fogyasztóvédelmi szakértő megjegyezte: a 30-as évek Amerikájától kezdve napjaink Kínájáig bezárólag a nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy a törvényes játékipar betiltásakor virágzásnak indulnak az illegális játékbarlangok.

6634900000

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: