2012-03-09 14:38:22• hírek • Poti Orsolya

Szamosszegi falvédőkből nyílt kiállítás a Megyei Múzeumban

Nagyanyáink otthonára emlékeztet az a kiállítás, mely péntek délután nyílt a Szatmár Megyei Múzeum földszinti kiállítótermében. Az érdeklődők tréfás feliratú, vagy éppen vallásos jellegű falvédőket tekinthetnek meg a magyarországi Bacskó Erzsébet magángyűjteményéből.

Március 9-én, péntek délután népművészeti kincsekké vált tárgyakból, vászon falvédőkből nyílt kiállítás a Szatmár Megyei Múzeumban. A kiállítást Dr. Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum vezetője nyitotta meg, köszöntve az egybegyűlteket - többek között Cservenyák Lászlót, a mátészalkai múzeum igazgatóját, Bacskó Erzsébet gyűjtőt és Adrian Stefet, a Megyei Tanács alelnökét.

A hímzett alkotásokat elsőként Dr. Cservenyák László mutatta be a résztvevőknek. A kiállítás által egy magyarországi kis település, Szamosszeg népi hagyományába és ezzel együtt a női lélek világába nyerhetünk betekintést.

A nézelődő szeme meg-megakad egy-egy humoros feliratú kézzel hímzett vásznon, vagy éppen a hagyományos népi motívumokon, a vallásos jellegű falvédőkön. A gyűjteményből nem hiányzik a kézzel hímzett Házi-áldás sem, mely egykor elmaradhatatlan kelléke volt a szobáknak.

Bacskó Erzsébet 1997 óta gyűjti a tradicionális falvédőket, és eddig csak falunapokon állította ki ezeket. A jelen tárlat csupán töredéke a gyűjteménynek, hiszen Bacskó több mint száz ilyen különleges darabot őriz.

Adela Dobrescunak, a múzeum textil restaurátorának nagy meglepetést okozott a kiállítás anyaga, mert minden, ami most a múzeum termeinek falait díszíti, nagyon sokat mesél és bepillantást enged a női lélekbe, a népi lélekbe.

„Egyszerű asszonyok féltő gonddal vittek tartalmat az egyes darabokba, amelyek hűen tükrözik a női lélek alakulását, hullámzását. Így nem csoda, hogy az egyszerű vászondarabokból közel egy évszázad során művészeti értékű tárgyak váltak." - magyarázta Dobrescu.

Cservenyák László beszéde során kitért arra, hogy a Szatmár megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei múzeumok között néhány év során nagyon szoros szakmai és baráti kapcsolat alakult ki. Három közös projekt lebonyolítása után ez az együttműködés továbbra is a legjobb úton halad, hiszen ősszel a bogdándiak népművészeti kiállításának ad otthont a mátészalkai múzeum.

A falvédőkből nyílt tárlat három héten át látogatható. Egy belépőjegy ára diákoknak 2 lej, felnőtteknek 3 lejbe kerül.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: