2013-12-04 17:12:21• hírek • Kocsis Zoltán

Szamos-hídra, sportcsarnokra kért pénzt az RMDSZ – nem kapott

Többek között a harmadik Szamos-hídra, egy sportcsarnokra, a tasnádi polgármesteri hivatal megépítésére vagy a Szatmárnémeti - Nagybánya gyorsforgalmi út megépítésére kértek pénzt a szatmári RMDSZ küldöttei. Mindhiába, mivel a kormány, akárcsak egy évvel ezelőtt, valamennyi módosító indítványt elutasított. A gyorsforgalmi utat ráadásul a megye egyetlen kormánypárti képviselője sem szavazta meg - ellentétben a máramarosi kollégáival.

Rekordsebességgel, egyetlen napos plenáris vita után szerdán elfogadta a román törvényhozás a 2014-es állami költségvetést. A költségvetési törvény 52 cikkelyét egy óra alatt, a konkrét összegeket tartalmazó - esetenként kötetnyi terjedelmű - mellékleteket tíz óra alatt fogadta el a képviselőház és szenátus együttes ülése.

- Olyan fontosabb nagyberuházások kormányzati támogatását kértük, amelyekre nincs fedezet a helyi költségvetésekben. Ezek mind kiemelkedő fontossággal biró nagyberuházások, melyek időről időre (főleg kampányban) előkerülnek - összegezte a szatmár RMDSZ álláspontját Kereskényi Gábor parlamenti képviselő.

Kereskényi Pataki Csaba szenátorral és Erdei D. István képviselővel közösen 75 millió lejt kért a harmadik Szamos-híd, 26 milliót egy szatmárnémeti sportcsarnok megépítésére, egy milliót a Pete - Szatmárnémeti - Nagybánya gyorsforgalmi út kivitelezésének megkezdésére. Kérték továbbá a tasnádi polgármesteri hivatal megépítését, a nagykárolyi körgyűrű befejezését és több oktatási intézmény modernizálását. Akárcsak a több mint kétezer módosító indítvány túlnyomó többségét, ezeket is elutasította a képviselőház és a szenátus együttes ülése.

- Különösen szomorú, hogy Szatmár megye USL-s képviselője (Ovidiu Petric, szerk.) vagy az illető javaslat ellen szavazott, vagy bent sem volt a teremben, amikor a gyorsformalmi útról szavaztunk. Pedig több kormánypárti máramarosi honatya, például Titus Pasca PNL-és szenátor, megszavazta a javaslatot - jelentette ki Kereskényi.

- Annak idején, a rendszerváltás előtt, volt egy szlogen, mely szerint a terminusok mozgósító jellegűek kell legyenek. Ehhez tudnám hasonlítani a mostani helyzetet is: elfogadhatatlan, hogy mindössze két napunk legyen a költségvetési törvény és a módosító javaslatok áttanulmányozására - fejtette ki Erdei.

A képviselő kifogásolta továbbá, hogy a Ponta-kabinet az utóbbi hetekben kormányrendelet útján több módosítást eszközölt az adókódexben, ezeket pedig be is építette a költségvetésbe. Csakhogy amennyiben a parlament ezeket a rendeleteket érvényen kívűl helyezi, akkor borul a költségvetés is...

Ilyen körülmények közepette az RMDSZ-frakció úgy döntött: tartózkodik Románia 2014-es költségvetésének megszavazásától.

- A kormány gyakorlatilag átpasszírozta a parlamenten a költségvetést, az USL a saját embereinek megtiltotta, hogy akárcsak egy módosító indítványt előterjesszenek. Nem vették figyelembe sem a mi, sem pedig a PD-L indítványait, pedig volt köztük néhány figyelemreméltó - magyarázta Pataki Csaba szenátor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: