2015-08-24 14:56:55• hírek • Szatmár.ro

Szamosdarai iskolások az Adriai-tenger partján

Az idei nyár számunkra eddig elképzelhetetlen élményekkel gazdagodott a SzékelyKapuk-ZöldKapuk elnevezésű projektben való részvételünk révén. A JómaDarak csapat beszámolója.

Az elmúlt tanévben a Szamosdarai Általános Iskola JómaDarak csapata néven Jánk Ildikó és Katócz Erzsébet tanárok vezetésével kapcsolódtunk be az évek óta folyó Székelykapuk-ZöldKapuk határokon átívelő hagyományörző, környezetvédelmi projektjébe.

Már a betlehemezés, plakátkészítés és az ezzel járó bemutatók is önmagukban nagy örömet szereztek számunkra, hát még a hab a tortán, az adriai jutalomtáborozás! Augusztus 12-19 között az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány horvátországi táborhelyén, a festői Bast faluban töltöttünk egy felejthetetlen hetet sokadmagunkkal. Együtt táboroztunk, laktunk, nevettünk és a tábor végén sírtunk szalárdi, szatmárnémeti, kisjenői, székelyudvarhelyi fiatalokkal, gyerekekkel.

Minden nap tartogatott valamilyen meglepetést a fürdés mellett: hajókirándulást, motorcsónakázást, kalózvár-túrát, sőt esőt is, de ez sem szegte kedvünk. A legfinomabb a mindennapi fagyi volt, amihez az ismerős fagyizókban jutányos áron juthattunk hozzá "Józsi bácsi magyar" jelszóval. Esténként Varga József táborvezető, alias ''Józsi Bácsi'' beszélt a villanyfényes ''tábortűznél'' a Székely kapuk üzenetéről, meghallgattuk, megnéztük egymás bemutatkozó előadását: a székely, a szamosdarai, a kisjenői népdalokat, a szalárdi táncot, rácsodálkoztunk egymás sokszínűségére, és talán megéreztük egy kicsit ifjúságunk, nemzetünk erejét, jókedvét, egységét.

Ahogyan az egyik csapattag megfogalmazta: számunkra egy kis faluból eljutni a nagy világba felejthetetlen élmény volt. Köszönet érte!

Az Adriai tengernél vakációztak a szamosdarai gyerekek

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: