2017-08-21 09:15:30• hírek • MTI/AFP/AP/Reuters

Számos pokolgépes merényletre készültek a terroristák

A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butángázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban - jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap.

"Kezdünk tisztán látni, ezen a helyen (a Barcelonától 200 kilométerre délnyugatra fekvő településen) készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában" - hangoztatta. A szerda éjjel felrobbant alcanari házban talált maradványokból két embert azonosítottak már. A katalán rendőrfőnök már a csütörtöki barcelonai merénylet után arról beszélt, hogy a ház bérlői robbanóeszközök készítésével kísérleteztek.

Trapero szerint a nyomozók úgy vélik, hogy a barcelonai Las Ramblas sétálóutcán végighajtott kisteherautóban csak egyetlen ember volt. A tettes elmenekült a helyszínről, és kiléte mindmáig nem ismert. A rendőrfőnök nem zárta ki, hogy átszökhetett Franciaországba. "Nincs erről információnk, de nem zárhatjuk ki" - hangoztatta Trapero hozzátéve, hogy megerősítették a határellenőrzést rögtön a barcelonai és a cambrilsi merényletek után.

Csütörtök délután Barcelona központjában feltehetően egy dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 13-an haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük nagyon sok külföldi. A gázoló kereket oldott. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletek után a rendőrség Cambrils városában lelőtt öt terroristát, és egyikükről, bizonyos Moussa Oukabirről eddig azt feltételezték, hogy ő a barcelonai merénylet értelmi szerzője és elkövetője.

Trapero szerint a merényleteket elkövető terrorsejt 12 tagja közül egyetlen ember, köztük a (ripolli) imán sem hozható összefüggésbe korábbi terrorcselekményekkel. "Nincs konkrét bizonyítékunk arra, hogy az északnyugati Ripollban élő fiatalemberek egy csoportja miként radikalizálódott" - tette hozzá. A spanyol sajtó viszont megírta, hogy Esz-Szatti imámnak jelentős szerepe volt a Ripollból származó marokkói fiatalok gyors radikalizálódásában. A kedd óra eltűnt férfi lakhelyét szombaton újólag átkutatta a rendőrség. Esz-Szatti júniusban hirtelen elhagyta a ripolli mecsetet és azóta nem látták.

Egy másik, a sajtó által idézett, névtelenül nyilatkozó rendőrségi illetékes elmondta, hogy három bérelt kisteherautót hoztak kapcsolatba a terrorsejt fő alakjával. Valamennyit a 22 éves Junesz Abujakub bérelte hitelkártyával, és őt tartják a 13 halálos áldozatot szedő barcelonai gázolás feltételezett elkövetőjének. Abujakub szökésben van, folyik a hajtóvadásza utána. A rendőrök Ripoll és Manlleu térségére összpontosítanak hajtóvadászatukban, úttorlaszokat emeltek a térségben. A nyomozók feltételezik, hogy a gépkocsikat robbanóanyagokkal akarták megtömni, hogy nagyszabású támadást kövessenek el. A terv akkor változott meg, amikor az alcanari ház, ahol előkészítették a támadást szerdán felrobbant.

Az El Mundo spanyol napilap megírta vasárnap, hogy a cambrilsi terrotámadás négy elkövetőjét egy katalán rendőr lőtte le, és súlyos emocionális sokkot szenvedett emiatt. A cambrilsi hősnek elnevezett rendőrtiszt az ilyen fajta traumák kezelésére szakosodott rendőrségi pszichológusoktól kap segítséget. A katalán rendőrség tisztje azután cselekedett, hogy Cambrilsban a terroristák áthajtottak egy rendőrségi ellenőrző ponton és megpróbáltak áthajtani egy másodikon is, miközben minden útjukba kerülő embert megpróbáltak elütni, majd amikor gépkocsijuk balesetet szenvedett, halálra késeltek egy nőt. A helyzet súlyosságát felismerve a rendőr, akit "fegyverhasználatban rendkívüli képességekkel és gyors döntéshozó képességgel" jellemeztek, lelőtt négy terroristát, így megakadályozta, hogy újabb halálos áldozatokat szedjenek. Az El Mundo riportja szerint a rendőr maga jelentkezett további szolgálatra azután, hogy a rendőrség elrendelte a biztonsági intézkedések fokozását a barcelonai merénylet után.

Fény derült vasárnap arra, hogy meghalt a barcelonai gázolásos merényletben az a hétéves brit-ausztrál kisfiú, akit keresett a családja, és akit eltűntnek hittek az ausztrál, a brit és a Fülöp-szigeteki hatóságok. A spanyol hatóságok közölték, hogy azonosították három másik áldozattal együtt a hétéves Julian Cadman holttestét, vagyis ő a csütörtök délutáni gázolásos merénylet halálos áldozatainak egyike.

A barcelonai merénylet 13 áldozata között a hétéves brit-ausztrál kisfiún kívül volt négy spanyol, két olasz, két portugál, illetve egy-egy belga, amerikai, kanadai és argentin állampolgár. A spanyol áldozatok között volt egy hároméves kisfiú is. A barcelonai Sagrada Familia templomban vasárnap délelőtt gyászmisét tartottak az áldozatok emlékére VI. Fülöp király, hitvese, Letícia, Mariano Rajoy spanyol kormányfő, Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök és számos magas rangú spanyol és katalán politikus részvételével. A béke tiszteletét hirdető misét Juan José Omell barcelonai érsek mutatta be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: