2016-03-23 10:32:26• hírek • MTI

Számos negatív EU-szintű következménye lehet a merényletnek

Londoni stratégiai elemzők helyzetértékelése szerint EU-szinten is számos negatív következménye lehet a keddi brüsszeli merényletnek.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői szerint az európai közvélemény egyre inkább úgy érzékeli, hogy az Európai Unió vezetése nem tudja ellenőrzése alatt tartani a kontinenst fenyegető terrorveszélyt, különös tekintettel arra, hogy a brüsszeli terrortámadás nem sokkal a párizsi merényletsorozat után történt.

Az Eurasia elemzői szerint e merényletek várhatóan még tovább erősítik a menekültválság miatt egyébként is terjedő idegengyűlölő és bevándorlás-ellenes érzelmeket az EU-ban. Valószínűsíthető az is, hogy ezekre az érzelmekre "rácsapnak" az olyan radikális jobboldali pártok, mint Németországban az AfD, Franciaországban a Nemzeti Front, valamint a hasonló irányultságú közép- és kelet-európai politikai csoportok - áll az Eurasia keddi londoni elemzésében.

A cég szakértői hangsúlyozták, hogy ezek a pártok már eddig is összemosták a menekülthullámot a terrorizmussal.
Az Eurasia Group szerint mindez növelni fogja az uniós kormányokra nehezedő nyomást, és korlátozza szakpolitikai mozgásterüket az EU egyidejű válságainak kezelésére.

Az elemzőműhely szerint várhatóan a belső határellenőrzést lebontó schengeni rendszerben is még nagyobb feszültségek támadnak, valószínűleg még több - különösen stratégiai fontosságúnak ítélt - helyen létesülnek majd ellenőrzőpontok.
Az Eurasia elemzőinek várakozása szerint a keddi brüsszeli merényletek erősíteni fogják a lakossági kételyeket a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer enyhítésének tervei iránt is, jóllehet ez a központi eleme a menekültválság kezeléséről az EU és Törökország között minap létrejött megállapodásnak.

Mindemellett a történtek nyomán David Cameron brit miniszterelnök is nehezebben tudja majd "eladni" a hazai közvéleménynek azt az érvelést, hogy Nagy-Britannia nagyobb biztonságban van az Európai Unió tagjaként. A keddihez hasonló újabb terrortámadások esetén ezért megnövekedhet annak az esélye, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a brit választók többsége a távozásra voksol - vélekednek keddi elemzésükben az Eurasia Group londoni szakértői.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: