2014-11-14 11:37:25• hírek • Szatmár.ro

Számoljuk meg az éjszakai ragadozókat!

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti a lakosság segítségét kéri Közép-Európa egyik legelterjedtebb bagolyfaja, az erdei fülesbagoly (Asio otus) szinkron számlálásához.

Ez a monitoring program 2009-ben indult az International Long-eared Owl Network (ILEON) kezdeményezésében, több Közép és Kelet-Európai országból résztvevő önkéntesek bevonásával. A program romániai koordinátora a „Milvus Csoport" Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az erdei fülesbagoly nevéhez hűen főképp az erdők lakója, de a tél eljöttével több példánya is beköltözik a települések védettebb pontjaira, mivel az életfeltételek itt kedvezőbbek számukra. Ez a bagolyfaj egyike azon madárfajoknak, amely alkalmazkodott az ember jelenlétéhez és a települések nyüzsgéséhez. A falvakban, városokban és ezek közelében könnyebben találnak élelmet (apró rágcsálókat) és a hőmérséklet is néhány fokkal magasabb.

Leginkább fenyőfélék és thuja fák ágain húzódnak meg nagyobb számban, szinte észrevétlenül. Szatmárnémetiben előfordulnak a Kossuth-kertben, a strand környéki fákon, de az eldugottabb utcácskákban és magánházak kertjeiben is, ahol nem zavarják őket. A felmérés és térképezés fontos információkat szolgáltat a telelőhelyekről, a zavaró tényezőkről és az egyedek számáról.

Ha valaki szeretne hozzájárulni az EKE - Szatmárnémeti munkájához és adatot gyűjteni az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeiről kérjük, hogy a következő módszertant és terepnaplót használja. A módszertan a következő: minden hónap második hétvégéjén meg kell számolni a gyülekezőhelyeken tartózkodó erdei fülesbaglyokat, és ki kell tölteni a terepnaplót, amely letölthető ITT! A szinkronszámlálásokat a következő hétvégeken kell elvégezni: november 14-16, december 12-14, január 9-11, február 13-15 és opcionálisan március 13-15.

A számlálás során minél kevesebbet zavarjuk a fákon pihenő baglyokat - kérik az EKE tagjai.

A gyűjtött adatokat kérik, havonta küldjék el a kiss.istvan.robert@gmail.com e-mail címre. Ugyanezen az e-mail címen, valamint a 0735450562 telefonszámon kérhető információ a számlálással kapcsolatban! A beérkező adatokat az EKE - Szatmárnémeti továbbküldi a „Milvus Csoport" Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereinek, akik összesítik a romániai adatokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: