2013-12-13 12:25:07• hírek • Szatmár.ro

Számoljuk meg az éjszakai ragadozókat!

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti a lakosság segítségét kéri Közép-Európa egyik legelterjedtebb bagolyfaja számbavételében. Az erdei fülesbagoly (Asio otus), nevéhez hűen főképp az erdők lakója, de a tél eljöttével több példánya is beköltözik a települések védettebb pontjaira.

Az erdei fülesbagoly egyike azon állatfajoknak, amely alkalmazkodott az ember jelenlétéhez és a települések nyüzsgéséhez. A tél és a hideg idő beköszöntével több egyede behúzódik a városokba és falvakba, mivel az életfeltételek kedvezőbbek számukra. A településeken és ezek közelében könnyebben találnak élelmet (apró rágcsálókat) és a klíma is néhány fokkal melegebb.

Leginkább fenyőfélék és thuja fák ágain húzódnak meg nagyobb számban, szinte észrevétlenül. A tavalyi számlálás során összesen 27 téli gyülekezőhelyet találtak a megyében. Szatmárnémetiben előfordulnak a Kossuth-kertben, a strand környéki fákon, de az eldugottabb utcácskákban és magánházak kertjeiben is, ahol nem zavarják őket. A felmérés és térképezés fontos információkat szolgáltat a telelőhelyekről, a zavaró tényezőkről és az egyedek számáról.

Amint azt Kiss István, a szatmári Erdélyi Kárpát Egyesület madarász szakértője elmondta: „a fülesbaglyot tekinthetjük a városok egyik jótevőjének is, hiszen fő táplálékát rágcsálók képezik. Természetes módon tisztítják városunkat a kártevőktől, így nem szükséges az emberre is veszélyes vegyi anyagok használata ezek irtására."

Ha valaki szeretne hozzájárulni az EKE - Szatmárnémeti munkájához és bejelentene egy erdei fülesbagoly téli gyülekezőhelyet, az lépjen kapcsolatba Kiss Istvánnal, az EKE madarászával, a következő telefonszámon: 0735-450-562.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: