2008-12-11 13:03:10• hírek • Szatmár.ro

Újságíróképzés középiskolásoknak

Diákújságíró képzést szervez a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, ahová szeretettel várnak olyan középiskolás fiatalokat, akik érdeklődnek az újságírás, vagy általában a média iránt.

Az egy napos képzés célja, hogy a Szatmárnémetiben működő, utóbbi időben inkább hanyatló állapotban lévő, magyar nyelvű diáklapok helyzetét segítse, azáltal, hogy meghozza a tanulók kedvét a diáklapok szerkesztéséhez. Az ingyenes képzésre december 13-án, szombaton 10 órától kerül sor az RMDSZ székházban, ahol nyolc felkért előadó különböző szempontok alapján ismerteti meg a diákokkal, az újságíró szakma fortélyait.

A képzés során előadást tart a Szatmári Magyar Hírlap munkatársa Gugulya Hégető Loránd, aki bemutatja hogyan készülnek el napról-napra a napilapok, és rávilágít az összehangolt munkafolyamat fontosságára. Szilágyi Levente (Dj Leviciusz) a Radio 1 munkatársa, a rádiózás alapszabályairól, a műsorvezetésről, a rádió típusokról, és a rádiózásról mint „pozitív életérzésről" beszél az érdeklődőknek.

A Szatmár.ro főszerkesztője, Czinzel László előadásában, az írott sajtótermékek összehasonlítása mellett, a diáklapokra vonatkozó kötelező formai és tartalmi szabályokat is érinti. Parajdi Andrea, a Szatmár.ro újságírója, a firkász szakma szépségeiről tart előadást, bemutatva azt, hogyan is néz ki egy újságíró munkanapja.

A Szatmári Friss Újság sportújságírója, Pesek Attila arra próbál majd rávilágítani, miben is különbözik a sportújságírás a hagyományos újságírástól, és mennyire eltérőek a rájuk vonatkozó alapelvek. Az Impulzus.ro országos hírportál munkatársa Tóth Klarissz, is érdekes előadással készül, amelyben az információátadás különböző kommunikációs csatornákon való, közvetítési módjait ábrázolja. Az előadók sorába tartozó Gödri Alpár, szintén az Impulzus.ro hírportált képviseli, aki az újságírás műfajait mutatja be. Az eseményen Kónya László főtanfelügyelő-helyettes is készül előadással.

A képzésen résztvevő fiatalok, az előadások révén közelebb kerülhetnek az újságírás, és a média világához, megismerhetik a „kulisszatitkokat", illetve választ kaphatnak minden felvetődő kérdésre. Akit foglalkoztak a gondolat, hogy tanulmányai befejeztével a médiában helyezkedjen el, vagy úgy érzi, hogy a diákújságírással szívesen kipróbálná képességeit és határait, annak ezzel a rövid ingyenes képzéssel, páratlan lehetősége nyílik a szakma közelebbi megismerésére. A szervezők mindenkit szeretettel várnak szombaton 10 órától, a Mihai Viteazul 10 szám alatt lévő RMDSZ székházában.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: