2010-02-01 14:35:35• hírek • Gozner Gertrud

Számítógép pontozza a kérvényeket

Szigorúbb rendszer szerint fogják 2010-ben az üdülési jegyeket odaítélni a nyugdíjasoknak - tudtuk meg Eugenia Sabou-tól, a Megyei Nyugdíjpénztár vezetőjétől.

Előnyt élveznek azok a személyek, akik az utóbbi két évben nem kérvényezték az üdülési jegyeket, 400 lejnél kisebb támogatást kapnak és nem vonultak idő előtt nyugdíjba. Ehhez még hozzátevődik, hogy ebben az évben nem jelentkezési sorrendben történik majd a jegyek elosztása, hanem egy számítógépes rendszer segítségével.

Az Országos Nyugdíjbiztosító Pénztár egyik rendelete alapján a legnagyobb pontszámot azok a nyugdíjasok fogják kapni, akik két éve nem kérvényeztek üdülési- és kezelési jegyet és nagyon alacsony jövedelemmel rendelkeznek. Eszerint a számítógép a leadott kérvények száma, az üdülési szezon, a járulék nagysága és a nyugdíjba-vonulás körülményei szerint fogja pontozni a kérvényeket, és ez alapján fog történni a helyek elosztása.

Ez az első év, hogy ez a rendszer bevezetésre kerül - nyilatkozta Lucica Oncea, a bukaresti Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Eddig még egyetlen sorsolásra sem került sor, mivel még nem voltak jelentkezők - tette hozzá. Amint az igazgató kifejtette, erre az újításra azért volt szükség, hogy elkerüljék a tumultust a nyári periódusokban, valamint kiküszöböljék azt, hogy legtöbben ugyanazon üdülőtelepre szeretnének elutazni.

A pontozási kritérium a következőképpen alakul: azok a személyek, akik az utóbbi két évben nem kérvényeztek üdülőjegyet tíz pontra jogosultak, akik a csúcsidőszakon kívül utaztak öt pontot kaphatnak, akik szezonban sikerült megcsípniük egy helyet három pontot kapnak, akik viszont az elmúlt években kétszer is voltak vakációzni nem jogosultak semmilyen pontszámra.

Ugyanígy a nyugdíj típusának tekintetében nyolc pont jár azoknak, akik rokkantsági nyugdíjat kapnak, hat pont jár azoknak akik idő előtt vonultak nyugdíjba, és három pont jár az utódlási nyugdíjért. Azonban akik nem dolgozták le teljesen az éveiket nem kapnak pontot ebben a kategóriában az üdülési jegyek sorsolásánál.

A nyugdíj nagysága szerint a 400 lej alatti jövedelemmel rendelkezők 6 pontot kapnak, a 401 és 800 lej közötti támogatásra jogosultaknak négy pontot írnak jóvá, 1100 lejig három pont jár a kérvényezőnek, akik ennél többet visznek haza egy pontban részesülnek. Abban az esetben ha nyugdíj összege meghaladja az álltagbért, nem jár érte pont.

A kérvényeket január 22-tól naponta lehet 9 és 14 óra között kell letenni a megyei nyugdíjbiztosító V. Lucaciu utca 4-6 szám alatti székházában, vagy postán keresztül el lehet juttatni a hivatalba - magyarázta Sabou.


Szigorúbb rendszer szerint fogják 2010-ben az üdülési jegyeket odaítélni a nyugdíjasoknak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: