2009-11-02 13:27:15• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Szállodát záratott be az új vírus

Negyvennyolc órára bezártak egy szállodát, miután egyszerre negyven ott lakó turistánál állapították meg az új vírus által okozott influenzás megbetegedést - jelentették vasárnap a román hírközlő eszközök.

A Bukaresttől mintegy százharminc kilométerre, a Prahova völgyében lévő Sinaia egyik szállodájában történt az eset. A román és külföldi diákokból álló csoport tagjait a Matei Bals Intézet fertőző osztályára vitték, a szállodát pedig 48 órára lezárták. Sinaia város polgármesteri hivatala kiderítette, hogy a turisták egy portugál diáklánytól kapták meg a fertőzést, s hogy további harmincöt személlyel érintkeztek, elsősorban a szállodai személyzet tagjaival. Ez utóbbiakat is egészségügyi vizsgálatnak vetették alá, hogy megállapítsák, nem fertőződtek-e meg a H1N1 vírussal.

Ezzel Romániában az új vírus okozta influenzában már mintegy ötszáz személy betegedett meg. Az utóbbi napokban különös gyorsasággal látszik terjedni a járvány. Adrian Streinu Cercel egészségügyi államtitkár vasárnapi nyilatkozatában megerősítette, hogy az egészségügyi tárca egymillió kész oltóanyagot akar sürgősséggel beszerezni külföldről. A bukaresti Cantacuzino immunológiai központban - Nagy-Britanniából kapott minta alapján - elkészültek ugyan már az oltások, de azokat még nem tesztelték, így még nem szabad embernek beadni.

Az oltási kampányt ezért csak november végén, de inkább december elején akarják elkezdeni. Időközben azonban Romániát is elérni látszik a járvány második, a korábbinál sokkal támadóbb hulláma, már határozottan kezdenek kialakulni a fertőzési gócok. Ezek Suceavában, Bákóban, Bukarestben, Jászvárosban, Nagyszebenben, Craiovában és Temesváron találhatók, a most megrendelni szándékozott oltásokat ezeken a helyeken kell gyorsan beadni. Cercel szerint a minisztérium most külföldi gyártók ajánlatait várja, és remélhetőn kedden vagy szerdán lebonyolítható lesz majd a vásárlás. 

Az előzetes hírek szerint a decemberben kezdődő oltási kampányban először a gyerekek és az öregek részesülnek ebben a védelemben, de a veszélyeztetett szakmákban - például az egészségügyben - dolgozók előbb is megkaphatják az oltást. Nem tudni még pontosan, hogy ki milyen sorrendben részesül majd az oltásban, vasárnapi médiajelentések szerint például az iskolásokat majd csak januárban oltják be tömegesen, miután visszatérnek a téli szünetből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: