2013-09-18 10:23:36• hírek • MTI/ Kocsis Zoltán

Szalai Ádám is dönthet a hercegek csatájában

Szalai Ádám is dönthet szerda este
Szalai Ádám is dönthet szerda este

Öt év után léphet ismét pályára a Bajnokok Ligája csoportkörében a Steaua, ennek ellenére a rájuk jellemző magabiztossággal készülnek a gelsenkircheni meccsre. Ezen a találkozón mutatkozhat be a királykategóriában Szalai Ádám. Az est egyik legérdekesebb összecsapásnak az előző kiírásban ezüstérmes Borussia Dortmund nápolyi vendégjátéka ígérkezik, míg Barcelonában két olyan csapat feszül majd egymásnak, amely korábban egyaránt négyszer nyerte el a legértékesebb európai klubtrófeáját.

A Steaua két évvel ezelőtt már pályára lépett a Schalke otthonában, akkor a királykékek 2-1-re nyerni tudtak. A román rekordbajnok ezzel csak tovább rontotta a német klubokkal szembeni örökmérlegét, amely amúgy sem túl rózsás: mindössze egyszer tudott nyerni, azt is 1957-ben a Dortmund ellen. Azóta hat döntetlen és kilenc vereség jött össze. Hasonlóan negatív az össz román-német mérleg is, hisz mindössze 11 román győzelem mellett 17 döntetlen és 34 vereség áll a statisztikákban.

Ami a szerdai meccset illeti, a román sajtó szerint minden a középpályán dőlhet el. Érdekesség, hogy mindkét oldalon ezen a csapatrészen szerepel egy-egy olyan játékos, akinek az a (bece)neve, hogy Herceg: azzal a különbséggel, hogy amíg a német-ghánai Kevin Prince (magyarul herceg) Boateng így szerepel a születési bizonyítványban, addig Adrian Cristeára csak a sajtó és a szurkolók ragasztották rá a Printul, azaz a herceg becenevet. Mindkét játékos akár döntően befolyásolhatja a játékot és a végeredményt, de elképzelhető olyan forgatókönyv is, amelyben Szalai Ádám lehet a főszereplő. A magyar csatár eddig 8 meccsen 4 gólt szerzett a Schalke színeiben és ezen a meccsen debütál a BL csoportkörében.

A csoport másik meccsén az Európa Liga címvédője, a Chelsea a svájci Baselt fogadja. A két csapat tavasszal az Európa Liga elődöntőjében már találkozott egymással, akkor az angolok kettős győzelemmel jutottak tovább.

Két évvel ezelőtt Latovlevici és Bourceanu nem bírt Raullal

A Dortmund és a Napoli két olyan együttes, amely az európai élcsapatok közül éppen csúcsformában szerepel hazája bajnokságában: a Borussia öt forduló után százszázalékos teljesítménnyel vezeti a Bundesligát, a nápolyi gárda pedig a Serie A-ban áll az élen három kör zárultával, hibátlan mérleggel.

A hétvégi "bemelegítés" mindkét alakulatnak jól sikerült, a német csapat 6-2-re nyert a Hamburg ellen, míg az olasz együttes az Atalantával szembeni 2-0-s sikerrel hangolt a BL-találkozóra.

Jürgen Klopp, a Dortmund vezetőedzője előbb játékosait dicsérte a remek bajnoki menetelésért, majd rátért a szerdai feladatra: "Készen állunk a Napoli elleni összecsapásra, igaz, a BL egy teljesen más sorozat, mint a Bundesliga, ez a meccs pedig kemény dió lesz a számunkra."

A nápolyi gárdát irányító Rafael Benítez a korábbiaktól eltérő taktikát dolgozott ki csapata számára, s az első három bajnoki meccsen négyszer eredményes szlovák csatár, Marek Hamsik éppen ezt emelte ki a Gazzetta dello Sportnak adott nyilatkozatában.

"Nagyon jól érzem magam az új játékrendben" - jelentette ki a támadó. "Még csak két hónap telt el, de máris jól látható Benítez munkájának az eredménye. Radikális változtatást hajtott végre, jóval agresszívebben játszunk, nem várunk az ellenfélre, hanem folyamatosan letámadunk, és nagyobb labdabirtoklásra törekszünk."

A nyáron igazolt futballisták mindkét csapatba remekül beilleszkedtek, a Napolinál José Callejón és Gonzalo Higuaín, míg a Dortmundnál Henrih Mhitarjan és Pierre-Emerick Aubameyang egyformán sikeres bemutatkozáson van túl. Jürgen Klopp ugyanakkor szerdán nem számíthat a csapatkapitány Sebastian Kehlre, akinek a szombati edzés közben megsérült a bokája, ezért hathetes pihenőre kényszerül.

Az F csoportban a Napoli és a Dortmund mellett az Olympique Marseille és az Arsenal szerepel, utóbbi kettő Marseille-ben csap össze szerda este.

Szintén szerdán kezdi idei BL-szereplését a spanyol bajnoki címvédő FC Barcelona, amely a H csoportban a holland Ajaxot fogadja. Utóbbi gárda vezetőedzője az a Frank de Boer, aki 1999 és 2003 között játékosként bajnoki címet nyert a Barcelonával. Mindkét csapat négyszer nyerte el a trófeát, ám ennél is érdekesebb, hogy a modern kori Barcelona identitását közvetve az Ajaxnak (is) köszönheti, hisz a korábbi Ajax-ikon Johan Cruyffnak tulajdonítsák legtöbben a katalán óriás nemzetközi sikerekhez vezető reformját. A csoport másik meccsén a hétszeres győztes AC Milanhoz látogat a trófeát egyszer elhódító Celtic Glasgow. Az szólhat a skótok mellett, hogy az olaszok 13 játékosukat nélkülözni kénytelenek, köztük a Real Madridtól visszatért és megsérült Kakát.

A Bajnokok Ligája szerdai programja:
E-CSOPORT
FC Schalke 04 -Steaua Bucuresti  21.45 DigiSport.ro, DolceSport1, DIGISport2.hu
Chelsea -FC Basel 21.45
F-CSOPORT
Olympique Marseille -Arsenal 21.45
Napoli - Borussia Dortmund DigiSport3.ro 21.45
G-CSOPORT
Austria Wien -FC Porto 21.45
Atlético Madrid -Zenit 21.45
H-CSOPORT
AC Milan -Celtic 21.45
FC Barcelona - Ajax 21.45 Tv: DIGISport1.hu, DolceSport2, DigiSport2.ro

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: