2014-12-27 03:07:52• hírek • Kocsis Zoltán

Szaladtunk, amikor megszólalt a Beatles...

Noha alig hét évig alkottak, egy új világot teremtettek. Talán egyetlen együttes sem volt akkora hatással korára, egyik sem hagyott hátra akkora hagyatékot, mint a Beatles. Péntek este a „SzakSziban" közel négy órás koncerttel állított emléket a legendás együttesnek a Beatles-banda.

Led Zeppelin, The Rolling Stones, Pink Floyd... - mind-mind korának és stílusának utánozhatatlan és halhatatlan zsenije, a zeneművészet megkerülhetetlen óriása, utódok kútfője. Ám mégis, egyetlen másik együttes sem gyakorolt akkora hatást az emberiség elmúlt fél évszázadára, mint a The Beatles.

„A hatvanas évek végén fociztunk a mostani 16-os negyed helyén. Egyszer csak valaki szólt, a Beatles megy a rádióban...mi pedig szaladtunk meghallgatni őket", meséli nosztalgiázva a pénteki emlékkoncert előtt egy középkorú úr. „A mostaniak legfeljebb ismerik őket, de mi átéltük a varázsukat is", tette hozzá. Hát ekkora hatással volt a Beatles. Nem véletlen, hogy közel másfél milliárd albumot adtak el és közel 30 slágerlista-vezető daluk volt tíz alatt csak Nagy-Britanniában.

Akkora a hatásuk még mindig, hogy 54 évvel megalakulásuk és 44 évvel felbomlásuk után Szatmárnémetiben nem elég egy koncert, kevés a hely a Szakszervezetek Művelődési Házában. Sebaj, Péter Attila „Lennon" Zsolt „Pedró", Rappert-Vencz „Harrison" Gábor, Nagy „McCartney" Csongor és Cserei „Ringo" Csaba bevállalja a második koncertet is. Egyiket a másik után. Négy óra zenélés után patakzik róluk a veríték, „egyszerre fáradt a kéz és a torok, de leginkább a fej", mondják. Mindebből azonban semmi sem tapasztalható, amíg a színpadon vannak.

A színpadon, ahol jól megfér egymással a viccelődés, a sztorizgatás és a zene. „A zenét azért teremtette Isten, hogy szavak nélkül is tudjunk imádkozni", hangzik el szájukból a John Lennon-idézet. A pénteki koncertet pedig mintha azért találták ki a szervezők (GM Zamfirescu Kulturális Intézet) valamint a négy művész, hogy a Beatles zenéjén keresztül szeretet adjanak. És azt is kaptak vissza a dugig megtelt teremtől, hisz a közönség mindkét koncerten többször is vastapssal honorálta a produkciót.

A koncert végén Manfrédi Annamária is a zongorák mögé ült, így játszották el az Imagine című klasszikust,  majd a művészeti iskola vokalistáinak segítségével kívánt boldog újévet mindenkinek a Beatles-banda.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: