2010-09-23 17:32:14• hírek • Póti Orsolya

Szaktanácsadások pályaválasztóknak

A Szatmárnémeti Caritas Szervezet Forrásközpontja már négy éve várja az olyan személyeket, akik álláskeresésben vannak, illetve munkahelyet, vagy szakmát szeretnének változtatni.

A tanácsadó iroda 2009 óta a Forrásközpont nevet viseli, ahol a szakképzett személyzet a szociális tanácsadás mellett a pályaválasztáshoz szükséges álláskeresési technikákkal és metódusokkal segítik az elhelyezkedni vágyók készségeit és képességeit feltárni.

A központ munkatársai minden állásbörzén részt vesznek, és egy-egy börze után jelentősen megnő az érdeklődők száma az egyéni pályaválasztási szolgáltatás iránt. Az érdeklődők a pálya- és szakma választási szolgáltatás által a megfelelő munkahely megtalálása érdekében kaphatnak segítséget különböző álláskeresési technikákat és metódusokat sajátítva el, úgy, hogy közben személyes képességeiket és készségeiket is jobban megismerik.

A szolgáltatás azoknak szól akik, munkahelykeresésben vannak, akik munkahelyet, szakmát szeretnének változtatni, vagy akik munkakeresési segélyben részesülnek. 2009-től több iskolától is volt felkérés, ezért a központ tanácsadói a VIII. osztályt végző tanulókkal, illetve a diákok szüleivel is foglalkoztak egy-egy találkozás keretén belül.

„A jövőben az álláskeresési technikákra szeretnénk fektetni a hangsúlyt, mert a munkára nevelés nagyon fontos, és egy munkahely mindenkinek kell. Az egyéni, illetve csoportos foglalkozásokon a résztvevőket különböző módszerekkel segítjük abban, hogy képesek legyenek magabiztosan állást keresni. A motiváltabbak már a negyedik alkalom után is eltudnak helyezkedni, de a szakirodalom hat alkalmat ír elő. Természetesen a végzettség is nagyon fontos: azok a résztvevők, akik nem rendelkeznek végzettséggel, illetve nincs kezükben szakma nehezebben tudnak elhelyezkedni. Annak ellenére, hogy csökken az állásajánlatok száma, vannak sikerélményeink: sokan, akik részt vettek foglalkozásainkon, jól megállták helyüket, és találtak állást. Havonta 10-15 új emberrel foglalkozunk, és már iskoláktól is kaptunk felkérést." - tájékoztatta portálunkat Szűcs Ritta, a Forrásközpont irodavezetője.

A szolgáltatások egyik módozata az egyéni tanácsadás a Digitális Élet Térkép (DÉT) alkalmazása. A DÉT tulajdonképpen egy munkaeszköz, mely az egyéni készségek és képességek feltérképezésében segít, az egyén eddigi élettapasztalatainak felhasználásával, egy speciális digitális program segítségével, egy részletes térképen való elhelyezkedését jeleníti meg.

A foglalkozások irányítói az információforrások beazonosításában, az önéletrajz és a motivációs levél elkészítésében, illetve interjúra való felkészítés által nyújtanak segítséget.

A VIII. osztályos tanulók pályaválasztásban való segítése különböző kérdőívek, gyakorlatok felhasználásával történik, melyek a képességek, készségek, értékek, személyes jellemvonások, a szükséges önismeret és önértékelés feltérképezése után nyújtanak segítséget a megfelelő szakmai pálya kiválasztására. A szülők pedig különböző tesztek kérdőívek, gyakorlatok, és kommunikációs technikák alkalmazása által kapnak tanácsokat a gyermekeik helyes pályaválasztásában való támogatásában.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: