2009-12-29 12:27:01• hírek • Gozner Gertrud

Megkerülik a szakszervezetet

Év végére a munkanélküliségi arány a megyében el fogja érni a 6,5 százalékot - derül ki a Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség által kiadott közleményből.

A gazdasági válság ugyanis arra kényszeríti a cégeket, hogy váljanak meg az alkalmazottjaiktól, még ha csak egy embert is foglalkoztatnak. Míg tavaly november végén 2,4 százalékos volt a munkanélküliség, addig idén ez a szám elérte a 6 százalékot.

A hivatal aktuális listája szerint január folyamán a következő cégek bocsátják el a munkásaikat: a Constructii Drumuri Rt. 33 személyt, a GSM Construct Kft. 20 személyt, a Bocons Kft. 32 személyt, a Tarr Kft. 43 személyt, a Trum Kft. 50 személyt, a C.I.T. Kft. 21 személyt, az Adalin Kft. 18 személyt, a Samgec Kft. 17 személyt, a Poszet Kft. 13 személyt, míg a Nord Constructii 33 személyt küld haza a jövő év elején.

A munkatörvénykönyv szerint tömeges elbocsátásnak tekinthető, ha egy vállalkozás legkevesebb 10 alkalmazottját bocsátja el, ha a teljes dolgozói létszám 20 és 100 között van, illetve ha munkásai tíz százalékától válik meg, ha az illető cég 100 és 300 személy között foglalkoztat. Egyéni elbocsátásnak az számít, ha a cég legtöbb kilenc személyt tesz ki az állásából.

Az egyéni és tömeges elbocsátásokat végző vállalkozások száma megegyezik a megyében. Sok cég azért választja az egyéni és ismételt elbocsátást, mert azt nem köteles harminc nappal korábban bejelentenie az ügynökségnél, és ezáltal megkerülheti a szakszervezetekkel, illetve a munkavállalók képviselőivel való tárgyalásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: