2007-07-18 15:18:47• hírek • István Löchli

Szakok a PKE-en

 A 2007-2008– as tanévben 12 szakra várnak jelentkezőket a Partiumi Keresztény Egyetem.

 Hosszas erőfeszítés után a kormány elfogadta a Partiumi Keresztény Egyetem immár két éve benyújtott akkreditálásról szóló törvénytervezetét, de ezt a Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A PKE minden eddiginél nagyobb előrelépésekről számolhat be az akkreditáció formai követelményeinek teljesítésében. Infrastruktúrája, tanári kara és nem utolsó sorban az itt diplomát szerzett növendékei révén körvonalazódni látszik egy olyan európai szintű felsőoktatási intézmény, amely elsőként nyerhet teljes és önálló létjogosultságot az erdélyi magyar felsőoktatásban. Érzékelhető ez az előrelépés a magyar diákok köztudatában is, lévén, hogy mind nagyobb számban és bizalommal felvételiznek a PKE-ra.

A következő, – 2007-2008 – as tanévben 12 szakra várnak jelentkezőket. Az idegen nyelveket tanulni vágyók az Angol nyelv és irodalom, Német nyelv és irodalom, Román nyelv és irodalom, Angol nyelv és irodalom-Román nyelv és irodalom szakok közül választhatnak. Itt elsajátíthatják a nyelvészet és irodalomtudomány alapjait, továbbá fordítói és tolmács szakismereteket is szerezhetnek. Ettől az évtől kezdve felzárkóztató csoportot is indítanak, segítve a gyengébb nyelvtudással rendelkezőket, mivel nem minden középiskolai szakon fektetnek egyforma hangsúlyt az idegen nyelvek oktatására. Ezeken a szakokon, átlagban 20 tandíjmentes, 5 csökkentett tandíjas és 15 teljes tandíjas hely áll a felvételizők rendelkezésére. Ugyanezek az arányok a Református didaktikai teológia, Szociális munka, Szociológia szakokon is, amelyek az egyházi, oktatási és civil szféra számára képeznek a társadalmi problémák iránt fogékony szakembereket.

 A Filozófia szakon egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az európai intellektuális hagyományok, illetve a politikai eszmerendszerek elsajátítására. Emellett gyakorlati képzésben is részesülnek a vitatechnikák elsajátítása révén. 20 tandíjmentes, 5 csökkentett tandíjas és 5 teljes tandíjas helyet biztosítanak a jelentkezőknek. A Közgazdaság tanszék idén több partneri megállapodást is kötött különböző kereskedelmi és pénzintézettel, amelyek értelmében lehetőség nyílik a hallgatók számára, hogy már tanulmányaik közben gyakorlati tapasztalatot szerezzenek.

A Menedzsment és a Kereskedelmi, turisztikai és szolgáltatási egységek gazdaságtana szakok 35 tandíjmentes, 15 csökkentett tandíjas és 25 teljes tandíjas helyet biztosítanak. A Képzőművészet-Reklámgrafika szakra jelentkezők a hagyományos manuális művészetek mellett a legújabb digitális technikákat sajátíthatják el. Az egyre nagyobb teret igénylő reklámiparban helytálló, eszmei és szakmai tudással egyaránt rendelkező reklámtervezők és művészek képzése a cél. 12 tandíjmentes, 3 csökkentett tandíjas és 15 teljes tandíjas helyet biztosít az egyetem. Ugyanígy a Zenepedagógia szak is, amely választható hangszeres, canto, valamint egyházzenei modulos képzésre várja a felvételizőket. A modul teljesítése a megfelelő szakterület I-VIII osztályos zeneiskolai tanításra jogosít. A zene szakos hallgatók vegyeskara Partiumi Énekkar néven itthon és külföldön egyaránt fellépett, számos elismerést szerezve az intézménynek. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Karának nagyváradi kihelyezett tagozatán tanulhatnak mindazok a hallgatók, akik Mezőgazdasági mérnöki szakismereteket kívánnak szerezni. 50 hallgató kezdheti el idén is tanulmányait magyar nyelven, e hiányszakmának számító foglalkozás alapjait sajátítva el.

 A bolognai rendszerhez igazodva a képzés időtartama mindegyik szakon 3 év, nappali tagozaton. A Partiumi Keresztény Egyetem campus jelleget ölt azáltal, hogy minden az egyetemhez tartozó intézmény egy helyen található. Az egyetemi könyvtár, folyamatosan bővülő, immár több tízezer példányszámú kötetével segíti a hallgatók elméleti felkészülését. Az Arany János Kollégium a felvételi időszakában is a leendő hallgatók rendelkezésére áll, szállást és étkezést biztosítva. A PKE széleskörű díjmentes szolgáltatásokat nyújt jelenlegi és leendő hallgatóinak, úgy mint: egész napos internet-hozzáférés, informatikai alapképzés, nyelvtanulási lehetőség, tanulmányi és szociális ösztöndíjak, külföldi szakképzések lehetősége.

Beiratkozás: 2007. július 16-21, felvételi vizsgák időpontja: 2007. július 23, 24. Eredményhirdetés: 2007. július 25.Beiratkozási díj: 70 RON.

 


További információk: Nagyvárad, Primariei u. 27. szám alatt kapható, az egyetem honlapján, illetve a 0259–418–252 vagy 0259-406-284 telefonszámokon.

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: