2019-08-06 11:51:38• hírek • Bede Emőke

Szakmai látogatást tett Szatmárnémetiben a környezetvédelmi miniszter

Kedden reggel szakmai látogatásra érkezett Szatmárnémetibe Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, kormányfőhelyettes, melynek során Darius Filip prefektussal, Pataki Csaba megyei tanácselnökkel, a Környezetvédelmi Ügynökség megyei és országos képviselőivel, illetve három Szatmár megyei polgármesterrel is találkozott.

A zárt körű megbeszélést követően Gavrilescu rövid sajtótájékoztatót tartott, hogy ismertesse mindazokat a hatáskörébe tartozó kérdéseket, melyekről szó esett az ajtók mögött. A környezetvédelmi szaktárca vezetője szerint jelenleg a legégetőbb környezetvédelmi problémát Szatmár megyében az EU-s előírásoknak nem megfelelő szatmári hulladéklerakó bezárása jelenti, melynek már évekkel ezelőtt meg kellett volna történnie, annál is inkább, mivel a Környezetvédelmi Alap ehhez kellő anyagi támogatást is nyújtott. Gavrilescu elmondta, a telep bezárását megcélzó projektet jelenleg több, főként a közbeszerzési eljárásból nyertesen kikerülő céghez kötődő faktor is hátráltatja, a minisztérium pedig értetlenül áll a kialakult helyzet előtt, melyet mielőbb orvosolni kell. Ennek érdekében arra kérte a Megyei Tanácsot, hogy egy küldöttség a jövő hét folyamán egyeztessen a minisztérium bukaresti szakembereivel is, és igyekezzenek mielőbb elhárítani az akadályokat a bezárás elől.



Gratiela Gavrilescu emellett Vetés, Ákos és Halmi önkormányzatok vezetőivel is egyeztetett azon 2019-ben lezáruló projektek aktuális állásáról, melyeket a Környezetvédelmi Alap anyagi támogatásával indítottak el. Vetés és Ákos kapcsán a ivóvíz- és csatornázási rendszer folyamatban levő kiépítéséről tárgyaltak, a halmi polgármestertől pedig az erdősítési munkálatokat megcélzó beruházásról kért jelentést a miniszter. Mint kiderült, az utóbbi öt évben nem sok mozgás történt e téren: noha a Környezetvédelmi alap mindig előkészítete a szerződés fedezésére a pénzt, a közbeszerzési eljárásokra mégsem jelentkezett egyetlen érdeklődő sem. Mindezek mellett a szaktárca a Zöld ház programmal, illetve a villanyautó-töltő állomások kialakításával kapcsolatos kérdésekre is válaszolt, a helyi és megyei elöljárók aktív érdeklődését pedig pozítivan értékelte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: