2012-08-23 18:32:29• hírek • MTI

Letette esküjét az új igazságügyi miniszter

Letette hivatali esküjét csütörtökön Mona Pivniceru román igazságügyi miniszter, aki lemondott a bírói karból azért, hogy betölthesse ezt a funkciót.

Pivnicerut Victor Ponta román miniszterelnök jelölte erre a tisztségre augusztus 6-án, amikor kormányátalakítást hajtott végre. E váltás keretében Titus Corlatean akkori igazságügyi minisztert a külügyi tárca élére nevezte ki.
Pivniceru kinevezése azért húzódott el, mert tagja volt a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM), ez a tisztség pedig összeférhetetlen a miniszteri funkcióval. Pivniceru lemondott a bírói karból, amit a CSM csütörtökön vett tudomásul. Augusztus 6-tól mostanig a miniszterelnök volt az ideiglenes igazságügyi miniszter.

Pivniceru kinevezését Crin Antonescu ideiglenes államfő írta alá, mert Traian Basescu felfüggesztett államfő formai okok miatt még nem térhetett vissza az elnöki hivatalba annak ellenére, hogy a leváltásáról szóló népszavazás érvénytelen volt.
Basescu várhatóan jövő héttől folytathatja államelnöki mandátumát, miután a parlament tudomásul veszi a népszavazás érvénytelenítéséről szóló határozatot, és az megjelenik a hivatalos közlönyben.

Antonescu az eskütétel alkalmából tartott beszédében a Mediafax hírügynökség szerint elmondta: az igazságszolgáltatás függetlenségének megteremtése még mindig várat magára annak ellenére, hogy egyesek szerint ez már megvalósult, és ezt a folyamatot be kell fejezni azért, hogy minden állampolgár bízhasson a bíróságokban.

A román igazságszolgáltatás működését öt éve figyelemmel kíséri az Európai Unió, amely évente jelentést készít az előrelépésekről és a hiányosságokról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: