2012-11-23 09:18:32• hírek • Baranyi László, Mti

Szakmai és politikai vita a kinevezés körül

Mona Pivniceru
Mona Pivniceru

Nem támogatja a román Legfelső Bírói Tanács (CSM)  Mona Pivniceru igazságügy-miniszter jelöltjeit a legfőbb ügyészi, illetve a korrupcióellenes főügyészi tisztségbe - derült ki a szakmai testület ügyészi osztályának csütörtöki ülésén.

Az igazságügy-miniszter Tiberiu Nitut javasolta legfőbb ügyésznek, aki korábban Laura Codruta Kövesi volt legfőbb ügyész helyettese volt. A korrupcióellenes főügyészi tisztségre a miniszter Ioan Irimiét szemelte ki, aki eddig a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Kolozs megyei hivatalát vezette. A CSM ülésén egyedül az igazságügy-miniszter szavazott bizalmat a jelölteknek, a szakmai grémium többi tagja kinevezésük ellen voksolt.

A CSM szaktestületének véleményezése konzultatív jellegű, a vádhatóság csúcsvezetőit Traian Basescu államfő nevezi ki a szakminiszter javaslata alapján. Az államfővel politikai társbérletben élő, kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL)szerint az ügyészség és a DNA Basescu érdekeit szolgálja ki. Az államfő viszont azt állítja, hogy ő az igazságszolgáltatás függetlenségének garanciája, és az USL éppen azért próbálta őt eltávolítani, hogy befolyása alá vonja az igazságszolgáltatást és megmentse a börtöntől korrupt politikusait. Romániában az utóbbi években tucatnyi törvényhozó ellen indított bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség.

Laura Codruta Kövesi korábbi legfőbb ügyésznek és Daniel Morar volt korrupcióellenes főügyésznek idén járt le a mandátuma. Elmúlt hatéves tevékenységüket kedvezően értékelte Brüsszel, amely a román ügyészség két kulcspozíciójára való kinevezési folyamatot árgus szemekkel figyeli. Az Európai Unió azt kérte Pivnicerutól, hogy szakmai és ne politikai szempontok szerint jelöljön vezetőket a vádhatóság élére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: