2008-09-23 21:00:34• hírek • Csenteri Judit

Szakképzetlen tanügyi káderek

Románia több ezer diákjának is szakképzetlen oktatói vannak. Mindez pedig azért, mert a szakképzett, majd a helyettesítő tanári posztokért zajlott vizsgák után üresen maradt helyeket nyugdíjasok, egyetemisták, vagy vidéken a tanultabb helybéliek foglalták el.

A Brassó megyei Tanfelügyelőség véleménye szerint mindezért sokban az egyetemek a felelősek, mert nem nyújtanak olyan körülményeket a diákoknak, egyetemistáknak, amelyek a tanügyi pálya választására ösztönözné őket. Éppen ezért igen kevés a felsőfokú végzettséggel rendelkező tanító és tanár. Az okok mellett azonban nem szabad elfelejtenünk az olyanokat sem, mint például a kicsi jövedelem, vagy a munkahelytől való nagy távolság, a vidéki munkahelyek esetében.

Brassó megyében például - de nincs ez másként az ország más megyéiben sem - 160 nyugdíjas és nem szakképzett egyetemista oktat a különböző vidéki iskolákban (Kolozs megyében ez a szám 400-ra tehető). Sokan eddig csak érettségi diplomával és valamivel több ismerettel rendelkeznek másoknál az általuk oktatott tantárgyból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: