2015-04-13 10:10:16• hírek • Szatmár.ro

Szakértőinkhez fordultak kérdésekkel, ők választoltak

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Hanna: Kedves doktornő! Az endokrinológus elküldött vérvételre a rendszertelen menstruációm és egyéb problémák miatt. Az mondta, hogy miutan megjön a következő menstruáció rá egy héttel, vagyis a 7. napon menjek el vérvételre, hogy a különböző hormonszinteket megnézzék. Sajnos a következő szombaton azonban nem lesz lehetőségem elmenni egy klinikára sem. A kérdésem az lenne, hogy nagy baj ha egy nappal előtte csináltatnám, a 6. napon? Vagy akkor már jobb lenne, ha kivárnám a következő menstruációt... Előre is köszönöm a válaszát.

Dr. Szatmári Anamaria: Kedves Hanna! Be kell tartani az endokrinológus javaslatát. Ha az analízisek hormonkezelést indikálnak, keressen fell a családtervezési (Planning) rendelőben, ahol különböző tablettákat raktári áron (tehát sokkal olcsóbban) lehet beszerezni. A rendelő a poliklinikán van, minden nap, délelőtt és délután is van rendelés. Szeretettel várom.

Kérdezd Dr. Szatmári Anamariát ide kattintva!


P. Ágnes : Tisztelt Doktor Úr! Derékfájdalmamra a Rantudil Forte kemény kapszula vált be, együtt a Mydeton 150-es tablettával. Mellette tornázok napi rendszerességgel, viszont fizikai munkát végzek, és ezért havi több alkalommal be kell vennem az említett tablettákból. Legutóbb nagy fájdalmaim voltak, ezért kedd reggel, du. 4 körül, éjjel 1 körül és másnap reggel 7-kor vettem be Rantudil kapszulát. Mydetont csak 3-szor. Szerda este már éreztem, hogy gyulladás alakul ki a számban, a jobb oldalon inkább, a fogínyem, ill. később érzékeny lett a nyelvem, reggelre kicsit rosszabb lett. Most éppen stagnál az állapotom,bár reggel a torok felé húzódott. Én a gyógyszermellékhatásra gondolok, létezik, hogy ez az? Öblögessek valamivel és várjak, vagy orvoshoz kell menjek? Szerda reggel óta nem vettem be semmit egyébként. Külföldön élek, dolgozok, ezért ha nem szükséges, inkább nem mennék orvoshoz. Várom válaszát, tisztelettel: P. Ágnes

dr. Láng László: Óvatosan bánjék a rantudil gyógyszerrel (csak pár napos kúrában szedje, mindig evés után), mert gyomorvérzést, fekélybetegséget okozhat, amennyiban huzamosabb ideig szedné. Szerintem a szájban jelentkező  gyulladás nem köthető a rantudil szedéshez. Próbáljon meg kamilla teával öblögetni többször naponta, kerülje az irritáló, csípős vagy sós esetleg kemény ropogós ételeket (sós mogyoró, chips, csípős ételek stb.). Amennyiben a panasza nem szűnik, mégiscsak forduljon orvoshoz.

Kérdezd dr. Láng Lászlót ide kattintva!


Julia: Kedves Renáta! Nagyon napos és "csak" napos gyenge homokos földbe milyen örökzöld él meg, sőt fejlődik? Ha ilyen van, mekkorára nő? Virágzó, de nem futó bokor is szóba jöhet. Köszönöm válaszát. Nem rózsa, az sok van.

Portik Renáta: Javaslom, térjen be a legközelebbi kertészeti árudába, ahol temérdek a választék a napon növekedő örökzöldekből (fajtától függően kiválaszthatja a „mekkora" méretet). Thuja, Juniperus, Chamaecyparis, Abies, Cedrus, Cupressus, Picea, Pinus, Taxus - a legalapvetőbbek. Ezek között van törpe, alacsony, elterülő, magas, oszlopos, piramis, kúp, gömb stb. alakú, növekedésű. Lassan vagy gyorsan növő ....
Virágzó bokrok közül is van alacsony, közepes és nagyra növő, mérettől függően, van tavaszi,  nyári, őszi virágzású, terméseivel vagy anélkül díszlő cserje.
Fajtán belül a virágok mérete, színe is változhat, aztán levél és termés szín árnyalat is. Stb.
Látnia kell! Hiába ajánlanék Önnek egyet, a helyszínen úgyis lát szebbet!

Kérdezd Portik Renátát ide kattintva!


Marika: Kedves Lehel! Azt szeretném kérdezni, hogy a gondendoodle (golden retriver -uszkár keverék) kutyám miért szaladgál össze-vissza? Mikor hívom, nem akar hozzám jönni. Vagyis úgy néz ki, hogy hozzámszalad, de mégsem, elszalad előlem. Hogy tudjam őt erről leszoktatni? Volt egy nagy uszkárom, pont így viselkedett, néha megbolonult. De jó kutya volt. Válaszát előre is köszönöm: Marika.

Nagy Lehel: Kedves Marika! A kutyák akkor viselkednek így, ha pl. attól tartanak, hogy megkötik őket, vagyis ha a hívásnak számukra valamilyen negatív következménye van. Figyeljen arra, hogy lehetőleg ne legyen póráz a kezében és minden alkalommal valamilyen finom jutalommal lepje meg.

Kérdezd Nagy Lehelt ide kattintva!


Edina: Üdvözlöm Doktor Úr! Azt szeretnám kérdezni hogy ágyéki porckorongsérvvel milyen fizikai munkát lehet végezni mert nem bírok hosszú távon állni?

Dr. Borz Tibor: Ez nagymértékben függ a sérv elhelyezkedésétől, nagyságától, és az aktuális panaszoktól, valamint a fizikai munka mértékétől is.

Kérdezd Dr. Borz Tibort ide kattintva!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: