2015-11-17 09:35:36• hírek • MTI

Szakértő: újabb merényletekre lehet számítani

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet a párizsihoz hasonló merényleteket kíséreljen meg, de szerinte azt meg lehet akadályozni, hogy a merényletkísérletek sikeresek legyenek.

"Szerintem nem elkerülhetetlen, hogy sikerrel járjanak" - mondta John Brennan egy washingtoni biztonságpolitikai tanácskozáson. Brennan, aki először szólalt meg a nyilvánosság előtt a péntek éjszakai párizsi terrortámadásokat követően, leszögezte, hogy nem tekinti egyszeri, elszigetelt eseménynek a francia fővárosban történteket. Mint mondta, több IÁ-támadás lehet előkészületben, amivel "egy ideig együtt kell élnünk".

Ugyanakkor cáfolta azt a feltételezést, miszerint az Egyesült Államok alábecsülte volna az IÁ képességeit.
Véleménye szerint az Iszlám Állam azért "tekint külföldre", mert Irakban és Szíriában az Egyesült Államok vezette koalíció feltartóztatta a terrorszervezet lendületét.

A határok hermetikus lezárását a CIA főnöke lehetetlennek és igazságtalannak nevezte. Úgy vélekedett, nem szabad megengedni, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben a terroristák aláássák a nyugati értékeket és intézményeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy megfelelő módon ellenőrizni kell a migránsok áramlását.

John Brennan arra is utalt egyértelműen, hogy Edward Snowden amerikai informatikusnak a kormányzati megfigyeléssel kapcsolatos kiszivárogtatásai nyomán bevezetett új adatvédelmi rendelkezések megnehezítették a hírszerzés munkáját a terroristák tevékenységének nyomon követésében.

"Bízom benne, hogy ez (a párizsi merényletsorozat) ébresztőként hat majd, elsősorban Európának azokon a területein, ahol, úgy gondolom, hamisan állították be azt, hogy mit csinálnak a hírszerzési biztonsági szolgálatok, amivel bizonyos köröknek az a céljuk, hogy aláássák ezeket a képességeket" - fogalmazott az amerikai hírszerzési vezető.

Ugyancsak a Snowden-ügyre célozva Brennan arról is szólt, hogy a leleplezések nyomán a terroristák átképezték magukat, hogy kommunikációjukat még nehezebb legyen elfogni. "Rengeteg olyan technológiai lehetőség áll most rendelkezésre, amely kivételesen megnehezíti mind technikai, mind jogi értelemben a hírszerző biztonsági szolgálatok számára, hogy a felfedéshez szükséges betekintéssel rendelkezzenek" - mondta.

Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy tárcája és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) együttműködik a francia hatóságokkal, hogy további olyan információkhoz jussanak, amelyek összefüggésben állnak a támadásokkal.

A washingtoni Fehér Házon egyébként, csakúgy mint minden más amerikai szövetségi középületen, a csütörtöki naplementéig félárbocon marad az amerikai lobogó a párizsi áldozatok előtti tisztelgés jeléül. Az erről kiadott elnöki utasítás a külföldi képviseletekre, a katonai bázisokra és a hadihajókra is vonatkozik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: