2005-11-11 16:44:05• hírek • Szatmár.ro

Barátnőm a pszichológusom

222156465.jpg Felesleges, a  pszichológus ha  olyan barátnője van, akivel megoszthatja örömét...

Méghogy pszichológushoz menni? Felesleges, ha az embernek olyan barátnője van, akivel megoszthatja örömét és bánatát, aki vígasztal, tanácsot ad, a nehéz helyzetekben mellettünk áll. Csakhogy egy barátnő...

... mégsem veheti át teljesen a pszichológus szerepét, és elképzelhető, hogy ennek a barátságunk látja kárát.

154654.jpgNem nagy felismerés, ha azt mondjuk: a nők nagy része szereti megosztani élményeit, gondjait a hozzá közelállókkal, mint amilyen egy barátnő, egy nővér, unokatestvér vagy kolléganő. A beszéd felszabadít és gyógyít, kitárulkozunk általa.

A férfiak ezzel szemben inkább bezárkóznak, és a legritkább esetben osztják meg gondjaikat, vívódásaikat másokkal. Mi beszélünk, mesélünk, és közben folyamatosan kérdezünk, hogy minél jobban megérthessük a velünk történteket. Bizonyára mindenkinek ismerősek ezek a mondatok: De miért mondta ezt nekem? Te mit válaszolnál neki a helyemben? Tehát számunkra a beszéd, a beszélgetés a megértés és a továbblépés eszköze is.

Olyan jól tud hallgatni!

Nem nehéz olyan barátnőket találni, akik szívesen meghallgatják az embert. De ha jól belegondolunk, van egy, egyetlen egy, aki a legfontosabb. Akit akkor hívunk, ha baj van. Aki mindig készen áll, hogy meghallgasson minket, és aki meg is érti gondjainkat. Aki a megfelelő szavakkal meggyógyítja lelkünket, és aki a legjobb tanácsokat adja. Aki szinte mindenre tudja a megoldás. Aki teljesen olyan, mint egy pszichológus! De miért pont ő?

Az igazi pszichológus szerint vannak emberek, akik kifejlesztettek magukban olyan értékeket, mint az empátia, az elfogadás, a diszkréció, a megértés és a megérzés… Általában ők azok, akik olyan jól tudnak hallgatni, akik bizalmat ébresztenek másokban, akik lágy hangon felteszik a kérdéseket, és soha nem vágnak a másik szavába. Az arányokra, a súlyokra azért ezekkel a nagyszerű barátnőkkel is vigyázzunk. Ha túlságosan rájuk támaszkodunk, esetleg elveszíthetjük. Következzen néhány történet, amelyből megérthetjük, hogyan lehet egészséges kapcsolatunk „pszichológus-barátnőnkkel”.

Ő a tükröm

(Gabi, 31 éves)

Amikor felfedjük magunkat, kitárulkozunk, ez gyakran olyan fájdalmas érzésekkel jár, mint a bűntudat vagy a szégyen. Amikor két ember ennyire hasonlít és ilyen régóta ismeri egymást, kevesebb fájdalommal jár a kitárulkozás. Félszavakból is megértik egymást, ismerik egymás gondolatait, tapasztalatait, és nem ítéletként élik meg a másik véleményét.

Az a barátnő, akit régóta ismerünk, akivel ennyire jóban vagyunk, részrehajló és elfogult velünk szemben. A pszichológus kívülállóként hallgat és figyel, és a helyére teszi a dolgokat. Ezzel szemben ez a barátnő a mi saját gondolatainkat és érzéseinket ismételgeti, így a megoldás távoli remény csupán.

Maradjunk továbbra is jó barátnők, osszuk meg egymással örömünket, gondjainkat, de nem árt egy bizonyos távolságtartás, néhány lépés csupán, amikor a közösen megélt problémákról van szó. Csak így láthatjuk meg a gondok mibenlétét, és megoldást is csak így találhatunk.

Ő a jótündérem

(Viki, 30 éves)

A nehéz időszakokban úgy érezzük, szükségünk van egy biztos pontra, egy erős személyiségre, aki a támaszunk lehet. Amikor mi a viharos tengeren hánykolódunk, ő az irányt mutató világítótorony, aki partra vezet bennünket.

Erre a barátnőre mindig számíthatunk: meghallgat és tanácsot ad. Végtére is ezért vannak a barátok. Csakhogy mindenkinek magának kell meghoznia a döntéseket. Amikor Viki barátnője tanácsai szerint cselekszik, hiszen feltétel nélkül elfogadja a tanácsait, akkor kislányként viselkedik, és a döntéseket, valamint a későbbi következményeket is kihárítja barátnőjére. Önállónak kell lennünk, és bár a tanácsot meghallgathatjuk, a döntést magunknak kell meghoznunk.

Az első lépcső, hogy felismerjük ezt a viszonyt. Ezután helyre kell állítanunk az egyensúlyt, vele egyetértésben. Fel kell ismernünk, hogy önállóan is határozni tudunk. Bátran kérjük meg, hogy mondja, amikor úgy érzi, túlságosan függünk tőle. Végül próbáljunk kritikusabbak lenni önmagunkkal szemben: lépjünk mi magunk, ha itt van az ideje.

Ő a mankóm

(Szabina, 22 éves)

A megértés és a lelki támasz, a tanácsok jól esnek és fontosak egy barátságban. Már maga a tény, hogy a barátnő meghallgat, nagy segítség, a támogatásának hatására pedig előre léphetünk.

Szívesen rábízzuk magunkat barátnőnkre, szeretteinkre, könnyebbséget jelent, ha nem vagyunk egyedül. Ez teljesen emberi! Igen ám, de az az ember, aki a támaszunk, saját problémáival, gondjaival is küzd. Figyeljünk arra, hogy ne éljünk vissza bizalmával, erejével.

Mi a teendő? Nos, jelen esetben az egyik legnehezebb feladattal állunk szemben: bíznunk kell önmagunkban. Halljuk meg a belső hangot, és bízzunk benne. Szabinához hasonlóan azért fordulunk segítségért, támaszért másokhoz, mert nem hiszünk önmagunkban. „Én nem tudom, segíts te!” Önbizalommal egyedül is képessek leszünk megoldani a problémákat, sőt…

Függök tőle

(Juli, 28 éves)

A barátságban – mint a szerelemben is – a függés gyakori tényező. A kapocs nagyon erős, és tudjuk, hogy bármilyen probléma esetén számíthatunk az illetőre.

A barátnő ebben az esetben igencsak paradox szerepet kap. Szükség van rá, minden apróságban kikérik a véleményét, tanácsát. És ha mindig nyitott és kész a segítségre, erősíti bennünk a függést.

Isten mentsen, hogy megszakítsuk a kapcsolatot! De mi lenne, ha nem naponta háromszor hívnánk telefonon a kedves barátnőt, hanem mondjuk csak hetente háromszor? Akkor ugyanis megtanulnánk, hogy nélküle is van élet, egyedül is képesek vagyunk bevenni a kanyarokat. Akkor hívnánk, amikor vágyunk rá, nem pedig ha szükségünk van rá. Ezt ő is értékelné, és gazdagabb, tartalmasabb lenne a barátság.

Barátnő és pszichológus

Lehet, hogy a barátnő néha valóban olyan megértő és segítőkész, mint egy pszichológus, tudnunk kell azonban, hogy mégsem az! Lássuk a 7 alapvető különbséget.
1. A barátnő szeret
- A pszichológus igyekszik kívülálló maradni, és megpróbálja érzelemmentesen kezelni a helyzetet. Ha valamilyen személyes kapcsolat kialakul a pácienssel, az mindig a munka segítségére szolgál.
2. A barátnő nem fogja vissza magát
- A pszichológus mindig távolságot tart a betegekkel szemben. Ez azért fontos, hogy elfogulatlan tudjon maradni, hogy érzelmek ne befolyásolják abban, amit hall. Sokan járnak hozzá, érthető tehát – már csak önvédelemből is -, hogy távolságot tart.
3. A barátnő tanácsot ad
- A pszichológus sosem ad egyértelmű tanácsot, és nem von párhuzamot saját élete és a beteg problémái között. Munkájának lényege, hogy inkább gondolkodásra késztesse a páciensét az adott élethelyzetre, problémákra vonatkozóan, vagyis hogy ő maga oldja meg a saját gondjait.
4. A barátnő megmondja, hogy mi a helyes és mi a helytelen
- A pszichológus sohasem ítélkezik. Az értékekről mindig idézőjelben beszél.
5. A barátnő babusgat
- A pszichológus inkább az önállóság megtalálásában segít, az önbizalom ápolásában, hogy páciense egy nap egyedül is meg tudja oldani a problémáit.
6. A barátnőnél nincsenek határok
- A pszichológusnál vannak. Egysége van az időnek, a helynek és a pénznek. Ezeken a határokon belül mozog a páciens és az orvos, hogy mindkettő védelmet érezzen, és ne kerüljenek függő viszonyba.
7. A barátnő nem terapeuta
- A pszichológusnak több évnyi tapasztalata van, ami a megértést és az emberi lélek működési mechanizmusát illeti. Ő mindenekelőtt olyan szakember, aki segít megszűntetni a szenvedést. nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: