2013-04-04 16:04:11• hírek • Kocsis Zoltán

Továbbra sincs költségvetése Szatmárnémetinek!

Általános megdöbbenésre lekerült a csütörtök délutáni rendkívüli tanácsülés napirendi pontjai közül Szatmárnémeti 2013-as költségvetése. Marcela Papici alpolgármester indoklása szerint azért, hogy a hétfői határidőig tovább lehessen csiszolni rajta. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az USL egyedül nem tudta volna elfogadtatni a büdzsét.

„Szeretném megkérdezni, hogy miért is vesszük le a napirendi pontok közül a költségvetés-tervezetet, mikor a törvény által megszabott határidő egyre jobban szorít minket", tette fel a kérdést Marcela Papici alpolgármester bejelentését követően Maskulik Csaba, az RMDSZ frakciójának elnöke. „A törvény által megszabott határidő április 8, azaz hétfő. Szeretnénk kihasználni a rendelkezésünkre álló három napot arra, hogy tovább csiszoljuk, javítsuk a tervezetet", érvelt Papici.

Az ülést követően a sajtó kérdésére válaszolva az alpolgármester élesen bírálta a PDL két tanácsosát, Cosmin Ratiut és Nicolae Burát, amiért azok nem jelentek meg a tanácsülésen. Az RMDSZ költségvetés módosító javaslataira reagálva leszögezte: minden szatmári polgár építő javaslata szívesen látott a büdzsét illetően.

Nálánál is vehemensebben nyilatkozott Dorel Coica polgármester: „A PDL-és tanácsosok felsőbb politikai parancsra hallgatva nem jelentek meg. Tudniuk kell, hogy az ő lelkükön szárad, amennyiben a városnak nem lesz költségvetése, amennyiben nem fogjuk tudni kifizetni a tanárokat. Csak egyikükre lett volna szükség, mert a másik úgyis mindig arra szavaz, amire az RMDSZ", jelentette ki.

A költségvetés elfogadásához a 23 tagú testület fele plusz egy szavazatára, azaz 12 igen voksra van szükség. Mivel az RMDSZ már szerda este jelezte, jelenlegi formájában nem szavazza meg a költségvetést, és a két PDL-és tanácsos nem volt jelen, az USL egyedül nem tudta volna átvinni a tervezetet. Tovább rontotta esélyeiket, hogy Ioan Ardelean liberális tanácsos sem volt jelen, mivel ő ki akar lépni a testületből.

Felvetődik a kérdés, mi történik akkor, ha egy önkormányzat nem tudja a törvény szabta határidőig elfogadni költségvetését. „Konkrét szankciók nincsenek erre az esetre. Legfeljebb az önkormányzat lemarad bizonyos kormányzati (pénz)leosztásokról. Amíg egy adminisztratív egységnek nincs elfogadott költségvetése, addig egy un. ideiglenes költségvetés alapján működik. Ez biztosítja az apparátus működését, beruházások miatt azonban nem szabad hozzányúlni. Így minden önkormányzat érdeke, hogy minél hamarabb legyen elfogadott költségvetése", magyarázta el a Szatmár.ro-nak Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, aki az RMDSZ és az USL viszonyára is kitért. „Az RMDSZ nem kért lehetetlent. Fontos, hogy folytassuk a már megkezdett infrastrukturális fejlesztéseket, a már működő szociális szolgáltatásokat pedig nem szabad megszüntetni. Most bebizonyosodott, hogy az USL-nek szüksége van az RMDSZ-re. Ám sajnos bebizonyosodott az is, hogy kilenc hónapig tartó ígérgetésekkel és üres beszéddel nem lehet a város fejlődését meghatározni", tette hozzá Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: