2010-05-07 11:32:40• hírek • Szatmar.ro

Szakadék szélén a CFR

A kolozsváriak hét nap alatt elherdálták hat pontnyi előnyüket, reszkethetnek a végén.

Csütörtök este pecsét került a román labdarúgó Liga1 31. fordulójának leltárára is, sebes lépésekkel közeledik tehát a vég. Mármint a bajnokság vége, amikor eldől, ki is nyeri meg a bajnokságot. Az embernek lassan már az az érzése, nem is ez az erkölcsi érték, a legjobbnak lenni, dominál, hanem a pénz: ki teheti zsebre az UEFA-tól érkező eurómilliókat, ami a Bajnokok Ligájában való szereplésért jár. Meg azt a kevesebbet, amit az Európa-liga biztosít.

Az idei szezon során sokszor sok mindenki elpufogtatta azt a közhellyé vált kijelentést, hogy ez minden idők legszorosabb, legkiegyenlítettebb bajnoksága Romániában. Egy héttel ezelőtt ez a kijelentés kissé kopottá vált, hiszen a Kolozsvári CFR kiegyensúlyozott tavaszi teljesítményével akkor biztosnak tűnő hat pontos előnyt szorgoskodott össze. Bár a Szamos-partiak teljesítménye ritkán volt meggyőző, de legalább a pontokat gyűjtögették. Ez vigasztalhatta a szurkolókat is. Aztán jött az Astra elleni vereség, majd a Vaslui elleni hazai iksz, és rögtön odalett az előny. Kellett ehhez, a vasutasok megszokott gyenge (udvariasabban megfogalmazva óvatos) teljesítménye mellett az is, hogy ellenfeleik „végre" nem szórták el pontjaikat minden utcasarkon.

Az Urziceni még a Dan Petrescu idejében megszokottnál is szürkébb focit játszik, ám immár 13 forduló óta veretlen, utóbbi négy meccséből hármat megnyert és ez elég is volt ahhoz, hogy közel kerüljön a tavalyi bravúrhoz, amikor is meglepetésre lehajrázta a botladozó Dinamót. Jelen pillanatban, a Curtea de Arges ellen aratott 1-0-ás győzelmének köszönhetően immár egy pontra van a listavezető CFR mögött.

A Vaslui nem véletlenül áll közel történelme első bajnoki címéhez: a keret erősnek tűnik, a tulajdonos nem sajnálta a pénzt igazolásokra, a gárda egyedüli gondja, hogy hiányzik a kiegyensúlyozottság a teljesítményéből. Ezzel magyarázható, hogy immár hét veresége van, ám a kolozsvári döntetlen után reális esélye van a bajnoki cím megszerzéséhez, amitől négy pont választja el.


Sokba kerülhet a CFR-nek a Vaslui elleni iksz fotó: cfr1907.ro
Sokba kerülhet a CFR-nek a Vaslui elleni iksz fotó: cfr1907.ro


A „perek királya", a Temesvár 45 év után nyert ismét a Dinamo otthonában, ennek (na meg a labdarúgó liga „igazságszolgáltatóinak") köszönhetően szintén négy pontra áll a listavezető mögött. A pénzköltéssel itt sincs gond, a feneketlen kútból viszont értelmetlenül sokan jutnak energia (értsd euró) forráshoz. A vezetés professzionalizmusának hiánya és főleg germán szemmel nehezen megmagyarázható szereplési vágya pedig komoly gátat szab a fejlődésnek.

Ugyanez a helyzet a bukaresti (egykori) nagyokkal is, azzal a különbséggel, hogy ott a vezetők szereplési és „balhévágya" mellett a keret gyengesége és a pénzforrások elapadása is megpecsételte a csapatok sorsát.

Néhány szó erejéig visszatérve a listavezető CFR-re: a kolozsváriak 31 fordulóban 37 gólt lőttek, ami, mondjuk ki, borzasztóan kevés egy bajnokaspiránstól. Igaz, a 106 találatig jutó Ajax példája mutatja, a sok rúgott gól önmagában nem elég a bajnoki cím megszerzéséhez és amennyiben a Szamos-partiak begyűjtik a trófeát, már csak a fanyalgók fognak arra emlékezni, hogy mily módon tették azt. Amíg például Hollandiában két csapat lépte túl a meccsenkénti kettes gólátlagot (a másik a PSV) és további kettő közelítette meg (a Twente és az Alkmaar), addig Romániában a legjobb átlagot elérő Temesvár 1,6 gólnál tart meccsenként. Az Ajax és a Twente mindeközben 0.6 gólt kapott meccsenként, megközelítőleg ugyanannyit, mint a CFR. Ezzel az előző kettő bebizonyította, hogy lehet bátran támadva is védekezni, míg utóbbi azt, hogy talán gyáva játékkal is bajnoki címet lehet szerezni.

Ami a kiesés elkerüléséért folytatott harcot illeti: jelenleg egyetlen egy komoly bajnokság sincs Európában, ahol négy gárda hagyja el az élmezőnyt a szezon végén (igaz, olyan se, ahol két másodosztály lenne) és ebben az elkeseredett harcban jelen pillanatban mintegy kilenc gárda érintett. Hogy a két újonc közül kettő sereghajtó, a másik kettő pedig szintén az életéért küzd, mutatja, nem indokolt, hogy szezononként négy csapat cseréljen osztályt. Egyrészt, mert csak hígul a mezőny (Franciaországban az újonc Montpellier az európai kupahelyekért küzd, a Lens pedig simán bennmaradt, tehát új színt adtak a Ligue1-nak), másrészt pedig esélyt sem adnak a kis csapatoknak türelmes építkezésre vagy esetleg fiatalok nevelésére.

Eredmények:
Galac - Gyulafehérvár 1-0
gól: Salagean (36.)

Brassó - Beszterce 6-0
gólok: Abrudan (49.), Munteanu (63.), Sburlea (65.), Nastase (67., öngól), Chipciu (77.), Hadnagy (79.)

Kolozsvári CFR - Vaslui 0-0

Urziceni - Curtea de Arges 1-0
gól: Bilasco (76.)

Dinamo - Temesvár 1-2
gólok: Niculae (63.) illetve Goga (45.), Cocis (48.)

Ceahlaul - Craiova 2-1
gólok: Ibrahim (74.), Cebotaru (90.) illetve Costea (64.)

Pandurii - Iasi 1-1
gólok: Stromajer (30.) illetve Viveiros (90.)

Medgyes - Rapid 0-0

Steaua - Astra 2-0
gólok: Stancu (7.), Arman Karamjan (50.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: