2010-07-11 10:10:19• hírek • MTI

Szakácskönyvet ír a filmkritikus

A rák ugyan megfosztotta az evés képességétől az egyik legismertebb amerikai filmkritikust, Roger Ebertet, attól azonban nem tudta eltántorítani, hogy szakácskönyvet írjon.

A 68 éves Ebert több műtéten és kemoterápián esett már át azóta, hogy 2002-ben pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála, nem sokkal később pedig a nyálmirigyeit is megtámadta a halálos kór. Az egyik balul sikerült operáció következtében beszélni és enni sem tud többé. A kommunikációt egy, a saját hangját kölcsönző speciális számítógéppel, illetve papírral és ceruzával oldja meg, és egy csövön keresztül táplálja magát.
A The Chicago Sun-Times filmkritikusa a nyolc éve tartó rák elleni harc közepette most szakácskönyvírásra adta a fejét, amelynek ihletője kedvenc konyhai eszköze, a rizsfőző vagy ahogyan kedvesen ő nevezi: a "fazék".
"A fazék és használata. A rizsfőző romantikája és rejtelme" címet viselő könyv szeptemberben jelenik meg, és megírásához az adta az ötletet, amikor Ebert 2008-ban a rizsfőzőről írt blogbejegyzést, amelyre kommentek százai érkeztek. Több reagáló a kedvenc receptjeit is megírta. A filmkritikus könnyed stílusú és szellemes műve egyrészt magában foglalja ezeket az olvasói bejegyzéseket, másrészt több mint két tucat receptet közöl. A gyűjteményben egyebek között Ebert kedvencéből, a zabpehelyből készíthető étekről is olvasni lehet.

"Az biztos, hogy az egészségügyi problémáim miatt nem ehetek, a főzéstől azonban nem ment el a kedvem. Sőt, az most egy sokkal tisztább, a biológiai szükséglettől mentes gyakorlattá vált számomra" - írja Ebert könyve elején.
A 68 éves filmkritikus akkor vált a rizsfőző edény szerelmesévé, amikor ajándékba kapott egyet 1992-ben tartott esküvőjére. A Chicagóban élő Ebert elmondta, hogy a nagy becsben tartott konyhai eszközt még a Sundance filmfesztiválra is magával vitte, hogy főzhessen vele két filmnézés között.
Ebert hamarosan megjelenő könyvében arra ösztönzi az olvasókat, hogy improvizáljanak a receptekkel és a hozzávalókkal is, hiszen a főzésben a legfontosabb szabály, hogy nincs szabály. Sőt, biztatja a konyhában serénykedőket arra, hogy azokat az ételeket is nyugodtan készítsék rizsfőzővel, amelyeket eredetileg nem ezzel az eszközzel kellene.
Felesége szerint Ebert ugyan már nem főz annyit, mint korábban, a konyhában még mindig szívesen időzik. Otthonuknak ez a szeglete a kikapcsolódást biztosítja számára.
"Megnyugvás" - tömören így jellemzi a filmkritikus, mit is jelent számára a főzés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: