2009-05-17 14:33:03• hírek • MTI

Fél éven át úsznak a pingvinek

A bóbitás pingvin (Eudyptes chrysolophus) a téli időszakban hat hónapot tölt egyfolytában a nyílt tengeren. Az Indiai-óceán déli részén elhelyezkedő Kerguelen-szigeteken honos madarak utazásaik során hárommillió négyzetkilométeren szóródnak szét - derítették ki francia kutatók.

Először követték nyomon a pingvinek útját, és felfedezték, hogy az állatok ez idő alatt akár 11 700 kilométert is megtesznek, közben elsősorban rákokkal táplálkoznak. Charles-André Bost, a franciaországi Viliers-en-Bois-ban található Chizé Biológiai Központ kutatója és munkatársai eredményeiket a Royal Society Biology Letters című szaklapjában publikálták. A biológusok a bóbitás pingvineket parányi, hat gramm súlyú adókkal szerelték fel, amelyek segítségével műholdakon keresztül meg tudták határozni az állatok helyét.

 

A madarak a költési időt követően elhagyták a Kerguelen-szigeteket, és kelet felé úsztak. Csupán kevesen vonultak az Antarktisz irányába, a legtöbben az Indiai-óceán közepén vertek tanyát. A megfigyelt állatok közül egy sem hagyta el a nyílt vizet hat hónap alatt.
Tavaszi visszatérésük időzítése ugyanakkor meglepően pontos volt: mindannyian egy héten belül érkeztek meg a szigetekre.
Eddig keveset tudtak a kutatók a pingvinek vándorlásáról. Nem lehetett pontosan tudni, hogy hol tartózkodnak télen, és hogy mivel táplálkoznak. Bár a bóbitás pingvin költő állománya tízmillió párra tehető, húsz éve folyamatosan csökken a számuk. A kutatók azt remélik, hogy a vándorlásukba és táplálékforrásaikba történő betekintéssel hozzájárulhatnak a faj védelméhez.


Nem lehetett pontosan tudni, hogy hol tartózkodnak télen, és hogy mivel táplálkoznak
Nem lehetett pontosan tudni, hogy hol tartózkodnak télen, és hogy mivel táplálkoznak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: