2008-09-11 12:10:02• hírek • Szatmár.ro

Szabályozzák a hulladékszállítást

Hulladékszállítást szabályozó kormányhatározatot fogadott el szeptember 10-én, szerdán a kormány - jelentette be Korodi Attila környezetvédelmi miniszter Bukarestben.

 

Korodi kifejtette: egy ország civilizáltságát leginkább a településeinek tisztasága tükrözi. Ha ezt vesszük figyelembe, Romániát a legjobb indulattal sem nevezhetjük civilizált országnak. Hatalmas hulladékmennyiséggel kell szembenéznünk. Évente 19.000 tonna egészségügyi hulladék keletkezik, nem beszélve a 355,5 millió tonna bányaiparból, mezőgazdaságból és egyéb ipari tevékenységből származó hulladékról.

Ha mindehhez hozzáadjuk a városokban keletkezett hulladékokat - 8,19 millió tonna-, az országban keletkezett hulladékmennyiség évente eléri a 364 millió tonnát. Figyelembe véve tehát az évente keletkezett hulladékmennyiséget, a hulladékok szállítása nyilvánvalóan jövedelmezővé vált az utóbbi időszakban. De a szállítás növekedésével egyidőben nőtt a gazdasági szereplők által elkövetett törvénybe ütköző cselekedetek száma is. A hulladékgazdálkodás kérdését egyformán felelőtlenül kezelik a közhatóságok, állampolgárok és szennyezők - hallhattuk a minisztertől. A probléma megoldására a zöldtárca kidolgozott egy kormányhatározat-tervezetet, amely szigorúan szabályozza a hulladékszállítást.

A jövőben pontosan tudni fogjuk, ki, kitől, honnan, hová, kinek, illetve milyen útvonalon szállítja a hulladékot, sőt a hulladék típusát is. Veszélyes hulladékok esetében például a szállítónak az alábbi lépéseket kell megtennie: engedélyt kell kapjon azon megyei környezetvédelmi ügynökségtől, melynek hatáskörébe tartozik az illető hulladékkezelő-állomás, a szállítási útvonalat pedig jóvá kell hagyja a Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége.

A kormányhatározat értelmében, abban az esetben, ha valaki megszegi a jogszabályt, nemcsak pénzbírságot rónak ki, hanem elkobozzák a hulladékot illegálisan szállító járművet is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: