2010-04-08 09:08:24• hírek • MTI

Szabályozható vérkeringés

A vérkeringés szabályozásának újabb elképzeléseiről az Európai Szívgyógyász Társaság E-Journal of Cardiology Practice című elektronikus folyóirata számolt be. Fontos volna, hogy korán kideríthető legyen az érelmeszesedéses folyamat elindulása, mert akkor tisztázható lenne, kik azok, akiknek nagy esélye van a szívrohamra, az agyi katasztrófa bekövetkezésére.

A szívkatéteres vizsgálat vagy a komputeres tomográfia már kiváló lehetőség az ilyen információk beszerzésére, de tömeges szűrővizsgálatra ezek az igen költséges beavatkozások nem alkalmasak.

Az is közismert, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőiből minél többnek a hatásával kell számolni, annál nagyobb az esély a betegség kialakulására. Aki dohányzik, kövér, nem törődik kóros vérzsírszintjével, esetleges cukorbetegségének, magas vérnyomásának kezelésével, nem mozog rendszeresen, egészségtelenül táplálkozik, az nagyobb valószínűséggel kap szívinfarktust vagy szélütést, mint azok, akik ezekre a veszélyekre figyelnek.

Pavel Poredos és Mateja Kaja Jezovnik Szlovéniában foglalkozik az érbetegségek kutatásával. Most megjelent tanulmányukban összefoglalják azt az újabb lehetőséget, amellyel az érelmeszesedés indulása és előrehaladása kezdettől megfigyelhető. Emlékeztetnek arra, hogy amerikai kutatók már egy évtizeddel ezelőtt leírták: amikor az ütőerek belső felszínén zsíros párnácskák keletkeznek és ezzel beszűkítik az ér átmérőjét, az érfal tágul, fala átépül, hogy továbbra is biztosítsa a zavartalan véráramlást.

Ez azt jelenti, hogy ismételten megmérve azoknak az ereknek az átmérőjét, amelyek láthatók vagy jól elérhetőek, mint például az agyhoz futó, nyaki erek, vagy a felkar erei, az érelmeszesedés folyamata követhető. Tény, hogy itt még számos más adatot is figyelembe kell venni, de az újabb vizsgálatok azt igazolták, hogy a felkar ütőerének vastagsága szorosan egyezik az érelmeszesedésnek a többi kockázati tényező által jelzett veszélyével.



Komputeres tomográfia már kiváló lehetőség az ilyen információk
Komputeres tomográfia - jó előszűrésre


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: