2007-11-12 14:18:04• hírek • Szatmar.ro

Szabadulj meg a hátfájástól!

htfjsk A hátfájás ma már a nyugati országok lakosságának 80%-át veszélyezteti.

A hátfájás egy olyan probléma, mely ma már a nyugati országok lakosságának 80%-át veszélyezteti. Miért van ez így? Vajon nem jogosan várjuk el, hogy a technológiai újítások és a munkakörülmények javításának következtében egyre kevesebb egészségügyi problémánk legyen? A valóság azonban teljesen más. Az emberi test, mozgásra, dinamizmusra hivatott. Napjainkan született gyerekek is birtokolják őseink fizikai kapacitását. Ők vadászni járták, fákra másztak gyümölcsöt szedni, másszóval igen aktívak voltak. Még az állatok háziasítása után is, ugyanolyan aktívak maradtak, mivel a munka nagy részét a karok segítségével végezték. Ha szemmel kísérjük az emberi fejlődés útvonalát, észrevehetjük azt a módot, amely által elővigyázatosan létrehoztuk saját fizikai „képtelenségünket.” A technológiai fejlesztések vitathatatlanul sok előnyt teremtettek számunkra, ám egyúttal sok problémát okoztak. A problémákhoz való igazodás következtében csökkentettük a mozgás mértékét és ma már ez a tényező súlyos egészségügyi problémákat okoz.

Mi váltja ki a hátfájást?

htfjsOtthonülés. Igen elterjedt, főleg a nők és idősek körében, akik mindennapjaikat otthon töltik. A mozgás hiánya számos esetben kiválthatja a hátfájást. Ennek megelőzése érdekében, érdemes izomerésítő gyakorlatokat végezni, amelyek a hátat erősítik majd. Megoldást nyújthat egy aerobic tanfolyamon való részvétel, ahol elsajátíthatjuk a szükséges gyakorlatokat.

Hosszadalmas ülés vagy állás. Ha sokáig ugyanabban a pozicíóban végzed munkádat, vagy rutinosan mozogsz, ugyancsak problémát válthat ki. Ugyanakkor, nem egészséges hosszabb ideig autót vezetned. Ha stresszes a munkakörnyezeted, vagy sokáig ülsz a számítógép előtt, elveszted tested természetes tartását, az izomzat elfárad és hátad elkezdhet fájni.

Helytelen testtartás. A szakértők szerint a testtartás számos esetben kiváltja a hátfájást. Minél idősebbek vagyunk, annál inkább veszélyeztetjük izomzatunkat és ízületeinket a helytelen testtartás által. Próbálj odafigyelni testhelyzetedre a nap különböző időszakaiban. Függetlenül attól, hogy irodában vagy, vagy otthon ülsz a kanapén, próbáld szabályozni ülőhelyzetedet. Az alacsony kanapék ideálisak egy helyes testtartás kialakításában. Fontos, hogy a kanapé szintje megengedje, hogy lábainkat teljes talppal a talajon tartsuk, a behajlított térdek pedig bordáinkkal egyirányben helyezkedjenek el.

Hirtelen mozdulatok. Habár hátgerincünk rugalmas, egyes hirtelen mozdulatok, meghajlások és forgó mozgások hátfájást válthatnak ki. Az ágyéki nyillalás kiváltható még egy banális meghajlással is. Mellőzd a forgó mozdulatokat és az oldalhajlást, ha nehéz dolgokat cipelsz, vagy felemeled gyermekedet, hisz az ilyen mozdulatok váltják ki leginkább a szóbanforgó nyilallásokat. Ha nehéz dolgokat kell emelned, ne hajolj le, inkább guggolj, fogd meg a tárgyat, majd a térdeid segítségével emelkedj fel, hagyd az izomzatot dolgozni. Tartsd egyenesen a hátgerincet miközben emelsz, valamint próbáld úgy tartani a nehéz tárgyat, hogy az minel közelebb legyen testedhez. A mozgásnak lassúnak kell lennie, emeld fel a fejed és húzd be a hasad.

Veszélyes sportok. A tenisz egyike azon sportoknak, amelyek sok meghajlást és forgást igényel. Sok esetben az erőfeszítések számos problémát okozhatnak hátunk terén. Ezekben az esetekben a masszázs sokat javíthat a keringésen és ellazíthatja az izmokat.

Csomagok cipelése. Egy nehéz csomag cipelése egy kézben vagy vállunkon, nagyon igénybeveszi hátgerincünket. Az iskolások a leginkább veszélyeztettek ilyen téren. Ha nehéz csomagot kell cipelned, ügyelj arra, hogy másik kezedbe is legyen valami, ami egyensúlyba hozza testhelyzetedet. Legideálisabb lenne a csomagot elől, vagy a hátadon hordozni.

Menstruációs ciklus alatti fájdalom. Számos esetben a ciklus ideje alatt felmerülhetnek ágyékfájdalmak. A fájdalomcsillapítok sikeresen orvosolhatják a problémát, ugyanakkor könnyű masszázs végezhető a fájó részeken. A könnyű fizikai gyakrolatok is csökkenthetik a fájdalmat és egyúttal elősegítik a vérkeringést.

Terhesség és anyaság. A hátfájások igen gyakoriak a terhesség és az azt követő időszakban, az anyák háromnegyede panaszkodván hátfájásról. A terhes nők, hogy kiegyensúlyozzák a terhesség által keletkezett nehézséget, hátrafelé hajlanak, amely a hátgerinc túlzott hajlásához vezet. Ezek a problémák súlyosbodnak a szülést követően, mivel a gyerek ölbevételekor a már igénybevett hátgerinc újabb megpróbáltatásokon megy keresztül. A terhesség és az azt követő idő alatt az anyáknak oda kell figyelniük a nehezségek emelésére és kerüljék a magassarkú cipők használatát. A fájdalmak csökkentésére, végezzenek nyújtó gyakorlatokat (négykézláb állva, nyújtsák ki testüket, majd domborítsanak mint a macska), és körkörösen mozgassák medencéjüket. A terhesség ideje alatt egy rendszeres fizioterápia nagyon jó megelőzési folyamatnak bizonyulhat.

Hogyan szabadulunk meg a hátfájástól?

Ha tudatában vagyunk valamilyen súlyos bántalomnak, vagy valamilyen traumát szenvedtünk, kézséggel forduljunk orvoshoz. Ugyanezt kell tennünk abban az esetben is, ha a fájdalom elviselhetetlenné válik és napokon keresztül sem szűnik meg.

Ugyanakkor számos olyan eset van, amikor egészséges emberek hátfájásra panaszkodnak. Ezekben az estekben lehetséges, hogy leginkább a helytelen életmód váltja ki a problémákat. Ilyen és ehhez hasonló esetekben jót tesz ha átformáljuk eddigi életmódunkat:

  • A legjobb módszer a megelőzés. Télen hordjuk meleg ruhákat, mivel ha hidegnek tesszük ki magunkat gyakran megfájdulhat a hátunk. Kerüljük a huzatos helyeket és ne támaszkodjunk hideg falakhoz.
  • Ha íróasztalnál töltjük időnk nagy részét, szerezzünk be egy kényelmes széket, hapedig ez nem lehetséges, mindenképp tartsuk hátunkat egyenesen.
  • Ha statikus munkát végzünk fontos, hogy gyakran cseréljük pozíciónkat. Álljunk fel, járkáljunk, végezzünk könnyed gyakorlatokat.
  • Maszírozzuk meg tarkónkat, hogy csillapítsuk a nyakcsigolyamenti fájdalmakat. A hátgerinc masszírozása szintén kitűnő a fájdalom enyhítésére.
  • A súlyfölösleg is gyakran hátfájásokhoz vezethet. Kerüljük az elhízást és szükség esetén tartsunk fogyókúrát.
  • Helyezzünk kemény matracot ágyunkba, mivel az egyenesen tartja a hátgerincet. Ha ágyba kényszerülünk, ne feküdjünk két napnál többet, mivel az csak súlyosbítja helyzetünket.
  • Használhatunk gyógyszereket és krémeket is a fájdalmak enyhítésére de ne vigyük túlzásba ezek használatát. Az egyszerű fizikai gyakorlatok, számos esetben jótékonyabb hatást váltanak ki mint a gyógyszerek.

Ha hátunk nem igényel határozottan orvosi ellátást, nyugodtan kövessük a felsorolt utasításokat. Lehetséges, hogy hátfájásunk egy egészségtelen és stresszes életmód következménye, ezért leginkább a körülményeket kell korrigálnunk a hátfjás megelőzése és annak enyhítése érdekében.

Szelényi Anna

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: