2009-05-14 15:16:28• hírek • Szatmár.ro

Szabadságéremmel tüntetik ki Tőkést

Az amerikai Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány idén Tőkés Lászlót tünteti ki a Truman-Reagan Szabadságéremmel, értesítette a püspököt levélben Lee Edwards, az alapítvány elnöke.

A Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány nonprofit szervezet, amelyet az amerikai törvényhozás 1993-ban hozott létre, hogy Washingtonban emlékhelyet létesítsen a kommunista diktatúrák több mint százmillió áldozatának. Az erről szóló törvényt Bill Clinton elnök írta alá. Az alapítvány megalkotta a Truman-Reagan Szabadságérmet, amelyet évente olyan személynek vagy szervezetnek ítélnek oda, aki/amely tanúbizonyságát adta egy életre szóló elkötelezettségének a szabadság és a demokrácia előmozdítása, valamint a kommunizmus és a zsarnokság minden formájával szembeni ellenállás mellett.

Tőkés László „rendületlenül támogatja a szabadságot és a demokráciát szerte a világon, és kulcsszerepe volt abban, hogy Romániában 1989-ben véget ért a kommunizmus." - áll abban a levélben, amelyben meghívják az erdélyi magyarok európai képviselőjét a Washingtonban, 2009. június 16-án sorra kerülő díjátadásra.

 

Tőkés László köszönőlevelében úgy ítéli, hogy a neki juttatott kitüntetés „elismerés és bátorítás mindazok számára, akik - Temesvár szellemében - soha nem adták fel a harcot a valódi demokráciáért és szabadságért szülőföldemen. Ugyanakkor felidézi annak asok száz mártírnak az áldott emlékét, akiket az 1989. decemberi felkelés és forradalom idején mészároltak le Romániában. " Európai képviselőnk ezzel együtt jelzi : „A kommunizmus átruházta hatalmát kiválasztott egyénekre, és tovább él vérükké vált hagyatékában: az igazságot, a valódi változást és a társadalom megújhodását gátló becstelen ferdítésekben. Ezért maradt el az 1989-es eseményeket követő »erkölcsi katarzis« Kelet- és Közép-Európa-szerte. Az 1989 óta elért összes fontos eredmény ellenére a legnagyobb hiányosság az, hogy semmiféle »erkölcsi elszámolás« nem történt. Biztos vagyok abban, hogy az 1989-es romániai forradalomnak ajánlott 2009-es Truman-Reagan Szabadságérem sokak szívét eltölti majd alelki megtisztulás érzésével." - fogalmaz az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az érem másik két 2009-es kitüntetettje Steny Hoyer, az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza demokrata frakciójának vezetője, valamint és Jack Kemp, egykori kongresszusi képviselő, a Republikánus Párt 1996-os alelnökjelöltje

Ezideig többek között Václav Havel, Lech Walesa, Elena Bonner, II. János Pál pápa, Joseph Lieberman, Jesse Helms, Henry M. Jackson, Lane Kirkland és Michael Novak részesültek a magas kitüntetésben. 2008-ban posztumusz Tom Lantost, az azelőtt nem sokkal elhunyt amerikai magyar kongresszusi képviselőt tüntették ki. Magyar részről legutóbb 2007-ben Horváth János, a Fidesz országgyűlési képviselője, azelőtt pedig 2002-ben pedig Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nyerte el a díjat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: