2008-12-22 15:24:48• hírek • Parajdi Andrea

A forradalom hőseire emlékeztek

Városunkban is megemlékeztek, az 1989-es romániai forradalomban életét vesztett hősökre. A város különböző temetőiben, valamint a Közigazgatási Palotánál felállított emléktáblánál is koszorúzást tartottak.

A városi és megyei vezetők jelenlétében zajlott hétfőn délben, a forradalom hőseiért, a Közigazgatási Palota előtti téren megtartott ortodox szertartás, ahol a mártírként elhunytak hozzátartozói is jelen voltak. A méltó megemlékezést, és az 1989 december végi események felelevenítését követően, a hősök emléktáblájánál többen is koszorút helyeztek el.

Minden kelet-európai ország békésen oldotta meg az 1989-es rendszerváltást, míg hazánkban erőszakos módon valósult meg a kommunizmus megbuktatása. A forradalom első megnyilvánulása december 16-án, Temesváron mutatkozott meg, ahol azért tiltakoztak, mert kritikus megjegyzései miatt, a kormány deportálni akarta a magyar református lelkészt, Tőkés Lászlót.

A forradalom az elkövetkezendő napokban tovább erősödött, s országszerte több nagyvárosban is tömeges tiltakozásokat szerveztek. Ceausescu nem értette a román nép szenvedését, amelyet főleg katasztrofális politikája okozott, s december 21-i köztéri beszédében még fizetésemelést is ígért a lakosságnak. A tömeg azonban tovább lázadt, s a diktátor és felesége Elena, december 22-én menekülésre kényszerült a fővárosból. Targoviste-ben felismerték őket, és letartóztatták. December 25-én egykori katonáik fogságába estek, majd a rögtönítélő bíróság határozata szerint, a román nép ellen elkövetett bűneiért, népírtásért, és a nemzetgazdaság tönkretételéért azonnal ki is végezték őket.

A román rendszerváltásért kirobbant forradalomnak, országszerte 1104 halálos áldozata volt, míg a sebesültek száma meghaladta a háromezret.

A városi és megyei vezetők jelenlétében zajlott a forradalom hőseire való megemlékezés.

 

Ortodox szertartással indult a megemlékezés.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: