2009-06-22 11:06:18• hírek • Szatmár.ro

Szabadon a temesvári sortűz egyik elrendelője

Egy hónapra kiengedték a zsilávai fegyházból Mihai Chitac volt román tábornokot, akit az 1989-es temesvári sortűz egyik elrendelőjeként 15 év szabadságvesztésre ítéltek.

A bírósági döntés értelmében a volt tiszt a június 21. és július 21. közötti időszakra hagyhatja el a börtönt, hogy műtétet hajtsanak végre rajta. Az ítélet annak nyomán született, hogy az illetékes kórház írásban tájékoztatta a bíróságot: az egykori tábornokot június 22-re műtétre jegyezték elő, el kell távolítani a lépét.

Mihai Chitac szabadságvesztését egyszer már felfüggesztették, hogy szívműtétet hajtsanak végre rajta, komplikációk miatt viszont erre nem került sor. A szakorvosi jelentés szerint a tábornok súlyos szív- és érrendszeri betegségekben szenved.
A szintén a temesvári sortüzek miatt elítélt Victor Athanasie Stanculescu tábornokot még május 12-én engedték ki egy évre a zsilávai börtön kórházából, szintén egészségügyi okokra hivatkozva.

A 81 éves Stanculescu szabadon engedéséről korábban a bukaresti katonai bíróság határozott, amely így lehetőséget biztosított az elítéltnek, hogy kórházban kezeltesse betegségeit. A törvényszéki orvostani intézet jelentése szerint Stanculescu is főleg szív- és érrendszeri betegségekben szenved.

Stanculescut és Chitacot október közepén ítélték jogerősen tizenöt évi szabadságvesztésre az 1989-es temesvári felkelés vérbe fojtásáért. A romániai forradalmat kirobbantó felkelés során hetvenkét személyt meggyilkoltak, 253-an pedig megsebesültek,  miután a tábornokok parancsára a hadsereg a tömegbe lőtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: