2010-01-18 10:49:36• hírek • MTI/AP/AFP/dpa/Reuters

Szabadlábra került Mehmet Ali Agca

A pápa és a merénylő
A pápa és a merénylő

Letöltötte büntetését és kiszabadult hétfőn törökországi börtönéből Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg a néhai II. János Pál pápa ellen.

Agca, aki 1981 május 13-án nyitott tüzet a volt egyházfőre a római Szent Péter téren, csaknem 30 évet töltött rács mögött, részben egy 1979-ben Törökországban elkövetett gyilkosságért.

Szabadulása után először egy katonai létesítménybe vitték, hogy megállapítsák, alkalmas-e katonai szolgálatra, amelyet eddig még nem teljesített - közölte a férfi ügyvédje, hozzátéve, hogy védence várhatóan az orvosi ellenőrzés után távozhat ténylegesen szabadon.

Agcát 2006-ban - amikor egy utóbb visszavont amnesztiával néhány napra feltételes szabadlábra került - egyszer már alkalmatlannak nyilvánította a katonai szolgálatra egy isztambuli katonai kórház mentális problémái miatt.

A most 52 éves férfi, a szélsőjobboldali Szürke Farkasok militáns szervezet egykori tagja néhány nappal ezelőtt közölte: szabadulása után kész részletesen válaszolni a tettére vonatkozó kérdésekre. A merénylet indítékát máig homály fedi, egyes feltételezések szerint az akkori szovjet és bolgár titkosszolgálatnak is köze lehetett az ügyhöz. Agca története iránt állítólag máris számos könyvkiadó és filmrendező érdeklődik.

II. János Pál annak idején súlyosan megsebesült, de túlélte a merényletet. Agcát életfogytiglani börtönre ítélték a gyilkossági kísérletért. 2000-ben az olasz államfő kegyelmet adott neki, és kiadták Törökországnak. Hazájában ismét azonnal bebörtönözték egy érvényben lévő ottani ítélete alapján egy újságíró meggyilkolása miatt, amit még 1979-ben követett el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: