2010-09-18 09:37:48• hírek • MTI

Szabadlábon a maffiavezér

Az illetékes bíróság döntése értelmében szabadlábra helyezik Csibi Istvánt,  a korábban sikkasztásra és pénzmosásra való felbujtás miatt vád alá helyezett csíkszeredai üzletembert - írta pénteki számában a Krónika.

Az erdélyi napilap szerint a pitesti-i táblabíróság határozata értelmében Csibi elhagyhatja a colibasi-i büntetés-végrehajtási intézetet. Az üzletember és további tizenhét személy ellen 2008 márciusában emelt vádat a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Főosztály (DIICOT) sikkasztásra és pénzmosásra való felbujtás gyanújával. A székelyföldi megyeszékhelyet éveken keresztül rettegésben tartó üzletembert azzal gyanúsítják, hogy a tulajdonában lévő csíkszeredai Neptun Impex Rt. cégei a szeszesital-forgalmazás, a lízingelt autók importja és egyéb gazdasági tevékenységek során több millió euró értékben követtek el adócsalást, sikkasztást és pénzmosást.
A székelyföldi keresztapaként közismert vállalkozó 1998 és 2004 között szervezett bűnbandát működtetett, és a Neptun Holdingon keresztül 307 milliárd régi lej értékben követett el sikkasztást a cégek között folytatott fiktív kereskedelmi tevékenységek révén. Csibit különben először 2004-ben tartóztatták le, később azonban szabadlábra került, legutóbb pedig 2008 februárjában ismét őrizetbe vették, számos pere közül egyikben sem született még jogerős ítélet.

A Krónika pénteki vezércikkében emlékeztet: a székely keresztapaként elhíresült, Csíkszeredát és környékét hosszú éveken keresztül rettegésben tartó vállalkozó első, 2004-ben bekövetkezett őrizetbe vétele egyfajta társadalmi felszabadulást, leplezetlen örömöt váltott ki Hargita megyében. Joggal, hiszen a vezető beosztású rendőröket, pénzügyőröket, ügyészeket megvesztegető Csibi uralma idején senki sem érezhette magát biztonságban a régióban.
A cikk írója azonban felhívja a figyelmet, arra, hogy túl sok idő telt el azóta, az igazságszolgáltatásnak bőven lett volna ideje ítéletet hirdetni az üzletember valamennyi ügyében. Leginkább ez tölti el aggodalommal az átlagpolgárt, akinek alaposan szertefoszlik a romániai igazságszolgáltatásba vetett bizalma, ha azt látja, hogy köztörvényes, a társadalomra nyilvánvaló veszélyt jelentő bűnözők pere rétestésztaként nyúlik a hazai bíróságokon - állapítja meg a szerző.


Szabadlábra helyezik Csibi Istvánt
Szabadlábra helyezik Csibi Istvánt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: