2018-10-19 07:06:30• hírek • Nagy Tímea

Szabadidő parkokká válhatnak a töltés melletti bozótok

A Szamos bal és jobb partjának töltései és a mellettük fekvő árterületek már rég óta elhagyatott, szemetes, vandalizmus tépte részei a városunknak. Megszületett végre a projekt, mely tetőtől talpig rehabilitája ezeket az elárvult zöld övezeteket.

A Decebal és a Golescu hidak közé eső sávot a folyó mindkét oldalán rendbeteszik annak a tervnek az alapján, mely nemrégiben látott napvilágot. Az EU-s támogatást élvező projektben összesen majdnem  60 000 négyzetméternyi földterület szerepel, ezt szeretnék a folyópartok rendezésével szabadidő eltöltésére alkalmas hellyé átalakítani.

 

A jobb parton egy hosszanti utacskát terveznek beton térkövekből kirakva. E mellett alakítanak ki hat szabadidős foglalkozásra alkalmas pontot, melyek a következőek: játszótér a gyermekek számára, szabadtéri fitness eszközök területe, móló, szabadtéri színpad lelátóval, kiállító pavilon és ifjúsági közösségépítő térség.

 

A bal parton a már meglévő gyalogos ösvény felújítását tervezik. Az ösvény mellé padok és lócák kialakítását, szemeteskosarak telepítését, és a közvilágítás megoldását foglalták bele a tervekbe. Az ösvény jelenleg a vandalizmus áldozataként erősen leromlott állapotban, de megtalálható még a helyszínen. A széleit határoló fa lemezek hetven százalékát, és a mellette található fa lócák nagy részét is tönkretették, illetve ellopták az elmúlt évek alatt.

 

Azért, hogy a gyalogos út és környéke ne essen megint a rosszakarók martalékává, széleit földbe ágyazott beton gerendák szegélyezik majd. Az utacskát finom, kavicsos homokkal szórják be azért, hogy a felülete egyenletessé váljon sétához vagy futáshoz egyaránt.

 

Azzal, hogy ezeket a területeket rehabilitálják, és parkokká alakítják az elhagyatott zöld övezeteket, igazi szabadidős zónát teremtenek a szatmári családok apraja és nagyja számára.

 

A megvalósítást követően az Újközpontot a NEPI bevásárlóközponttal összekötő gyalogos híddal együtt, a Szamos két felújított, összesen mintegy hat hektáros partszakasza, mindannyiunk nagy örömére, városunk szabadtéri családi pihenőhelyévé válik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: